През октомври 2023 г. се навършват 20 години от основаването

...
През октомври 2023 г. се навършват 20 години от основаването
Коментари Харесай

20 години отличие Лекар на годината - акад. Горчев го печели два пъти

През октомври 2023 година се навършват 20 години от основаването на влиятелното отличие „ Лекар на годината “. Оттогава на 19 октомври – Деня на българския доктор, БЛС връчва награди за принос в медицината. Идеята за това е на някогашния ръководител на съсловната организация проф. Андрей Кехайов и две десетилетия на своя празник гилдията награждава най-заслужилите свои членове.

В навечерието на „ Лекар на годината 2023 “ и гласуването на 20-тия притежател на влиятелното отличие от БЛС напомнят кои заслужили медици са печелили купата от нейното учредяване до през днешния ден.

Акад. доктор Григор Горчев, д.м.н., повторен притежател на оценката „ Лекар на годината “

Българският лекарски съюз го удостоява с почетното звание през 2006 година и през 2011 година

Акад. Горчев е доктор с три специалности – акушерство и гинекология, онкология и хирургия. Той е шеф на Научноизследователски институт и Почетен ректор на Медицински университет – Плевен. Акад. Григор Горчев е единственият акушер-гинеколог, който е член-кореспондент на Българската академия на науките и е притежател на най-високото държавно отличие – Орден „ Стара планина “ първа степен, за извънредно огромни заслуги в региона на здравната просвета и процедура.

Акад. Горчев е провел голям брой специализации: по лапароскопска хирургия във Франция и Италия, по радикална роботизирана хистеректомия в Университета на Северна Каролина, Съединени американски щати. Лицензиран е като интернационален специалист – учител на специализанти по лапароскопска хирургия и е сертифициран хирург на подпора за интервенции с роботизираната система „ Да Винчи “ в Центъра по телехирургия, Страсбург, Франция. Той е ръководител на Българската Асоциация по гинекологична ендоскопия, на Българската Асоциация по минималноинвазивна гинекологична хирургия и на Балканския медицински съюз. Член е на Управителния съвет и съосновател на Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа.

Като първият сертифициран хирург на подпора, той е пионер във въвеждането и развиването на нов вид хирургия в клиничната процедура – робот-асистирана хирургия в гинекологията. За първи път в Югоизточна Европа проф. Горчев прави хистеректомия с роботизираната система Да Винчи през 2008 година Извършва първата в Източна Европа роботизирана интервенция на жена с рак на шийката на матката със опазване на детеродните й функционалности през 2010 година След роботизирана интервенция на жена с рак на маточната шийка и опазване на детеродните й функционалности, пациентката забременява по метода инвитро и това става първият случай на сполучливо осъществена бременност през 2012 година

За първи път в България и Източна Европа през декември 2012 година вкарва използването на HIFU технологии (високоинтензивен фокусиран ултразвук) за лекуване на солидни тумори.

Акад. Горчев е отличен и с голям брой награди на гилдията, измежду които два пъти „ Лекар на годината “, „ Личност на годината “, Носител на медал „ Стара планина “ от 2016 година, почетен жител на Трявна и Плевен.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР