През октомври 2022 г. индексът на продукцията в сектор Строителство

...
През октомври 2022 г. индексът на продукцията в сектор Строителство
Коментари Харесай

Ръст, макар и слаб, се наблюдава в строителството през октомври

През октомври 2022 година показателят на продукцията в бранш " Строителство " е с 0.7% над нивото от предходния месец. Наблюдава се нарастване от 1.8% на строителната продукция през октомври 2022 година в съпоставяне със същия месец на 2021 година.

Това сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

През месеца показателят на създадената строителна продукция се усилва по отношение на септември, като продукцията от гражданското и инженерното строителство нараства с 0.8%, а от сградното строителство - с 0.6% .
 Снимка 598809
Източник:

На годишна база покачването на показателя на строителната продукция през октомври 2022 година се дефинира от позитивния ритъм както при сградното строителство, по този начин и при гражданското и инженерното строителство, където се регистрира растеж надлежно с 1.9 и с 1.8%.
 Снимка 598808
Източник:

През месеца показателят на промишленото произвеждане понижава с 2% в съпоставяне със септември 2022 година. Регистриран растеж е обаче растеж от 5.7% по отношение на съответния месец на 2021 година.

През октомври 2022 година понижение по отношение на предходния месец е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 24.5% , в добивната индустрия - с 6.2%, а нарастване в преработващата индустрия - с 0.4%.

По-значителен растеж в преработващата индустрия се следи при производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 11.9%, производството на транспортни средства, без коли - с 11.5%, в производството на тютюневи произведения - с 8.9%, производството на лекарствени субстанции и артикули - с 5.4%.
 Снимка 598812
Източник:

Намалява производството на компютърна и информационна техника , електронни и оптични артикули - с 8.9%, ремонтът и инсталирането на машини и съоръжение - с 8.0%, производството на текстил и произведения от текстил, без облекло - с 7.9%, производството на химични артикули - с 5.1%.

На годишна база нарастване на промишленото произвеждане е регистрирано в преработващата индустрия - с 14.2% , а намаляване в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 30.0% и в добивната индустрия - с 2.1%.
 Снимка 598811
Източник:

По-съществен растеж в преработващата индустрия по отношение на съответния месец на миналата година се следи в производството на транспортни средства, без коли - със 70.0%, в невключеното в други категории произвеждане - с 56.1%, производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 51.1%, производството на питиета - с 46.5%, производството на железни произведения, без машини и съоръжение - с 43.1%.

Намаление е регистрирано при производството на текстил и произведения от текстил, без облекло - с 21.8% , производството на химични артикули - с 16.5%, печатната активност и възпроизвеждането на записани носители - с 8.1%.
 През октомври единствено в строителството гледат с оптимизъм напред
През октомври единствено в строителството гледат с оптимизъм напред

Промишленост, търговия и услуги с отрицателни очаквания
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР