През октомври 2021 година се случи една от най-големите сделки

...
През октомври 2021 година се случи една от най-големите сделки
Коментари Харесай

Новият регионален технологичен хъб на SAP, ръководен от България, който нареди София до Токио, Сингапур и Берлин

През октомври 2021 година се случи една от най-големите покупко-продажби в последните години на офис пазара в България - немският софтуерен колос с упоритостта да я трансформира в софийския софтуерен хъб на компанията, който сплотява на едно място чиновниците от четирите разпръснати досегашни местоположения в столицата.

Новото съвременно офис пространство се намира в Промишлена зона " Хладилника ". Сградата има 11 надземни етажа и 2 подземни, като застроената й повърхност възлиза на 34 800 кв. м. Там на едно място към този момент се обитават развойният център SAP Labs България и комерсиалното сдружение на компанията - SAP България.
 От дребен офис за 60 души до сътрудник за големи промишлености: Историята на развойния център на SAP в България
От дребен офис за 60 души до сътрудник за големи промишлености: Историята на развойния център на SAP в България

За малко повече от 20 години екипът на компанията у нас е повишен 20 пъти

Точно 2 години след завършването на договорката, в края на септември 2023 година, новата база на софтуерното сдружение към този момент е публично открита, а екипът на Money.bg се срещна по този мотив с част от мениджърския състав, особено дошъл за мотива, измежду които и някои от световните ръководители на компанията.

София затвърждава позицията си на стратегическа международна софтуерна локация в мрежата на SAP
 доктор Клас Нойман, началник на световната развойна мрежа на SAP
Източник:

доктор Клас Нойман, началник на световната развойна мрежа на SAP

" Инвестицията в тази постройка е знак и удостоверение на сериозните упоритости на SAP в България и в района като цяло ", споделя Радослав Николов, изпълнителен шеф на SAP Labs България. По думите му, инвестицията е за малко над 50 милиона евро, като в нея влиза покупката на постройката, а по-късно са направени спомагателни инвестиции в последващото й съоръжение, с което да бъде превърната в великолепно офис пространство.

В него ще работят малко над 1400 чиновници, които, най-малко към този момент, идват на хибриден принцип - част от тях работят от у дома, част от офиса. Само през тази година към този момент са наети спомагателни 150 експерти, като общият им брой ще порасне с 10 %. " Доскоро растяхме с 200-300 души на година, като проектите са да продължим в тази посока ", споделя Радослав Николов. " Намерихме постройка, която има капацитета да поеме растежа ни в идващите 10 години ", добавя той.



" Твоето БЪДЕЩЕ " е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развиване, която свързва гениите с бизнеса.

" Един от нашите съществени стълбове е създаването на решения за стабилно бъдеще и ще влагаме доста в тази тенденция през идващите години. Следователно това значи и увеличение на потенциала на екипите, отговарящи за тези артикули, както вършим и в София ", споделя Драгана Бьелонич, основен действен шеф и началник на тактиката за SAP Product Engineering.

Амбициозните проекти за напредък идват с световен подтекст, в който София се подрежда до още 20 сходни софтуерни центъра в 17 страни по света - от Съединени американски щати и Канада, през Германия и Франция, до Япония и Китай. " Имаме центрове, които се открояват с многостранна експертиза и се концентрират върху разнородни планове, като да вземем за пример основаването на бизнес приложения и технологии. Тези местоположения са по-големи и действат като хъбове. България се развива като подобен хъб за югоизточна Европа ", изяснява доктор Клас Нойман, началник на световната развойна мрежа на SAP, който идва от офиса в Шанхай особено за откриването на новата офис постройка на българската локация.

Да сглобяваш софтуерен конструктор

По думите на доктор Нойман, българските IT гении са на международно равнище, което е измежду главните аргументи компанията да влага точно у нас. Попитан от нас дали ще забележим релокиране на задгранични екипи в София и противоположното - на български в чужбина, доктор Нойман споделя, че не се планува придвижване на екипи, а по-скоро съсредоточена обмяна на гении най-вече на равнището на обособени експерти. " В момента тук работят специалисти от шест разнообразни народи, като измежду тях от прилежащи страни като Турция и Македония, както и от Индия да вземем за пример ".

Сред главните артикули, които развиват в българския офис, е бизнес софтуерната платформа на компанията - SAP Business Technology Platform (SAP BTP). Тя сплотява опциите за разработка и автоматизация на приложения, данни и разбори, интеграция и изкуствен интелект в една унифицирана облачна среда.
 Новата офис постройка на SAP
Източник:

Новата офис постройка на SAP

" Може да си го визиите като конструктор. Имате разнообразни детайли, в които се влага доста, с цел да станат постоянни, богати на функционалности и така нататък Така, когато би трябвало да построите нещо (бизнес приложение), употребявате тези детайли неведнъж и в разнообразни конфигурации ", изяснява Радослав Николов когато го молим да опише разработваната технология на понятен за необятната аудитория език.

Глобалното начало на " облака " в SAP беше сложено в България

Всъщност е доста значимо да се каже, че точно България стои в основата на първичното създаване на облачната платформа на SAP още през 2010 година. Тогава управлението на колоса разпознава световната наклонност за прекосяване към облачни услуги в търсене на повече функционалности и на по-ниски разноски, и взема решение да " яхне " тази вълна. Една сериозна част - най-малко 80-90% от създаването на платформата в първичния й тип е българска, а останалото е принос на сътрудниците в Германия. За времето, в което е основана, това е водеща иновация. И въпреки да започва предизвикателно, след това съумява доста да се развие. Нейният капацитет за трансформиране на актуалните и бъдещите клиенти в облачна посока и превръщането им в интелигентни устойчиви предприятия е извънредно сериозен.
 Технологичният отряд за бързо реагиране на SAP Labs България
Технологичният отряд за бързо реагиране на една от най-големите софтуерни компании у нас

23 минути - това е общо времето на месец, в което би трябвало да се решат всички проблеми на даден клиент

Постепенно облачната платформа се развива, а през днешния ден тя е основна част и център на тактиката на компанията. Това значи, че бизнес софтуерната платформа интегрира и уголемява всички артикули и бизнес процеси на SAP, без значение дали са създадени от екипи на компанията, от сътрудници или са получени посредством придобиване на други компании.

Над 2300% растеж на чиновниците за 23 години

Преместването в новия офис и обединяването на всички софийски екипи под един покрив показва и насоката за развиването на немската компания у нас в бизнес мащаб. В началото, през 2000 година, тя навлиза на българския пазар със закупуването на InQMy, дъщерна компания на ProSyst. Тогава чиновниците са едвам 60, а през днешния ден, 23 години по-късно, надминават 1400.

Според Радослав Николов, точно SAP дава един от най-мощните импулси за развиването на българския IT пазар, избирайки го за своя съществена капиталова дестинация. " Бих споделил, че SAP (д. р. - беше измежду първите и към момента е) е една от водещите компании, позиционирана в посока основаване на личен IT артикул, а освен аутсорсинг на IT услуги. И имам вяра, че доста компании последваха образеца ни отпреди 23 години и също направиха първите си стъпки към построяването на центрове за създаване на артикули и услуги тук ", споделя той.
 Драгана Бьелонич, основен действен шеф и началник на тактиката за SAP Product Engineering
Източник:

Драгана Бьелонич, основен действен шеф и началник на тактиката за SAP Product Engineering

" Всички наши развойни центрове не са аутсорсинг офиси, а са част от нашето ДНК и част от триумфа на нашето портфолио ", добавя го Драгана Бьелонич. По думите й, без значение за кой от всички 21 развойни центрове става дума, всеки от тях " основава стойност и активи, посредством най-много на екипите в тях ". Така че София гордо застава до Токио, Сингапур, Берлин, Тел Авив, Ванкувър и други водещи софтуерни местоположения на софтуерния колос по света.

Драгана Бьелонич разкрива повече и за така наречен Future of Work метод на SAP, в основата на който залягат изследванията на настройките и упованията на чиновниците, въз основа на които се създават гъвкави политики, които оказват помощ на хората да поддържат добър баланс сред работа и персонални задължения и ползи. Пълният пакет придобивки, който компанията предлага на чиновниците си, отива доста оттатък паричното заплащане и е приспособен към потребностите на новите генерации, които имат по-различни усещания и настройки.
 SAP Labs България и нейната основна роля в света на облачните услуги
Технологичният пазар за $150 милиарда, на който един български екип има основна роля

Специалистите в SAP Labs България дават и оперират облачни услуги за клиенти в целия свят

Според нея, компанията регистрира високо равнище на утвърждение от страна на чиновниците за демократичния си метод и устрема да отговори на потребностите им освен като чиновници, само че и като персони. " Ние имаме доверие на мениджърите ни, които взимат най-правилните решения за хората в компанията. Няма универсално положително решение - нашите екипи по човешки запаси непрекъснато вършат изследвания, с цел да знаем по-добре какво ще ни донесе бъдещето и да сме отворени за разнообразни благоприятни условия ", добавя тя.

" " се осъществя в партньорство с,,,,,,,,,,,,,
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР