През октомври 2021 г. изследването показва нарастване на песимизма в

...
През октомври 2021 г. изследването показва нарастване на песимизма в
Коментари Харесай

НСИ: Доверието на потребителите е намаляло 10 пункта

През октомври 2021 година проучването демонстрира повишаване на скептицизма в оценките и упованията на потребителите спрямо юли. Общият индикатор на доверие на потребителите понижава с 10.8 пункта по отношение на нивото си от преди три месеца, което се дължи на намаленото доверие измежду популацията както в селата, по този начин и в градовете - надлежно с 11.9 и 10.2 пункта (фиг. 1 от приложението).

Мненията на потребителите за развиването на общата икономическа обстановка в страната през последните дванадесет месеца (фиг. 2 от приложението), както и упованията за идващите дванадесет месеца (фиг. 3 от приложението), са по-песимистични по отношение на предходното наблюдаване, вследствие на което балансовите индикатори понижават надлежно с 9.6 и с 13.3 пункта. По-негативни спрямо три месеца по-рано са и оценките и упованията им по отношение на измененията във финансовото положение на техните семейства (фиг. 4 и 5 от приложението).

Настоящата икономическа обстановка в страната се прави оценка от по-голяма част от потребителите като неподходяща за икономисване, а и упованията им във връзка с опцията да икономисват през идващите дванадесет месеца се утежняват.

Същевременно потребителите не престават да смятат, че през последните дванадесет месеца има повишаване на потребителските цени, като инфлационните упования се резервират и за идващите дванадесет месеца (фиг. 6 от приложението).

По отношение на безработицата в страната през идващите дванадесет месеца скептицизмът също нараства, като мненията на популацията и от градовете, и от селата се изместват към по-негативните упования (фиг. 7 от приложението).

Последната анкета регистрира утежняване на общата оценка на актуалната обстановка да се вършат разноски за покупка на предмети за дълготрайна употреба1 (фиг. 8 от приложението), като и желанията на потребителите да правят такива разноски през идващите дванадесет месеца са по-резервирани. Негативна е и настройката им във връзка с осъществяването на разноски за „ покупка на кола “ и за „ усъвършенствания в дома “ през идващите дванадесет месеца.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР