През октомври 2020 г. цената на природния газ в България

...
През октомври 2020 г. цената на природния газ в България
Коментари Харесай

КЕВР одобри най-голямото поскъпване на природния газ - 36% на месечна база

През октомври 2020 година цената на природния газ в България беше към 25 лева./мВтч. Тази година единствено нарастването на октомврийската цена по отношение на септемврийската е по-голямо. От 69.4 лева./мВтч суровината към този момент коства 94.54 лева./мВтч. Ръстът е величествен - над 36%. А на годишна база скокът е... 380%.

Въпреки това цената на газа в България ще бъде с съвсем 50% по-ниска от тази на европейските тържища, която в последните дни е покрай 90 евро/мВтч, или към 175 лева./мВтч.

Ефектът от повишаването на газа ще бъде усетен непосредствено от потребителите, които употребяват това гориво за отопление и топла вода - към 150 хиляди са семействата на газоразпределителните сдружения в цялата страна, като към тях би трябвало да се прибавят и тези на ТЕЦ-овете. От 1 януари 2022 година обаче (тогава ще има законово право) Комисията за енергийно и водно контролиране ще преразгледа и цените за тока, парното и топлата вода, с цел да включи в тях повишаването на природния газ. Това значи нов скок на сметките. Засега няма планувана или даже обсъждана мярка, която да компенсира това повишаване.
Какви са аргументите
В решението на КЕВР се споделя, че увеличената цена на природния газ за октомври отразява наклонността за продължаващо внезапно повишаване на цените на интернационалните газови пазари. Само през септември цената на газа на нидерландската борса TTF се увеличи от 50 евро/мВтч при започване на месеца до съвсем 90 евро/мВтч в края, или с цели 80%. Средномесечната стойност за септември пък е 61.9 евро/мВчт при единствено 43.8 евро/мВтч за август (ръст от 41%).

Защо газът нараства в целия свят може да прочетете.

В България тези трендове са леко притъпени поради формулата за ценообразуването на съветския газ и различните доставки на азерски газ. Според дгоовора с " Газпром " цената на газа се образува както от борсовите котировки в Европа, таки и от цената на $ и петрола. Азерският газ пък е напълно петролно индексиран и сега е доста по-евтин, само че " Булгаргаз " купува единствено една трета от вероятните количества.

Какви са аргументите България да не внася повече азерски газ вижте.
Ефектите
По всяка възможност със захлаждането на времето и по-голямото търсене на природен газ цената му ще продължи да пораства най-малко в идващите няколко месеца. Освен това европейските газови складове не са толкоз цялостни, колкото е нормалното равнище за това време на годината, и това основава в допълнение напрежение на пазара - търговците са подготвени да платят и прекалено висока цена единствено и единствено да се нагнетява повече газ в хранилищата за зимния интервал. Ако това не се случи, има заплаха от краткотрайни спирания на газоснабдяването и за стопанската система.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Здравеопазване 2 Вечерни вести 3 Строителство и парцели 1 Строителство и парцели 2 Здравеопазване 3 Медийна сергия 1 Здравеопазване 2 Предприемач 3 Лица
В България към този момент отрицателните резултати ще са по-малко. От една страна, това е поради слабата газификация на стопанската система, а от друга - поради формулите за ценообразуване в дълготрайните контракти на " Булгаргаз ", които тъкмо в този миг подсигуряват по-изгодни цени.

Това обаче ще се промени от Нова година, защото енергийният регулатор ще включи повишаването на газа в цените на тока и парното. В момента те са изчислени при междинна стойност на газа от малко над 46 лева./мВтч, а към този момент тя е двойно по-висока. Прогнози към този момент никой не прави, само че не е мъчно да се допусна, че токът ще нарастне с към 5%, а парното - с към 20% и даже повече. Това нарастване ще бъде върху към този момент нарасналите с 15-20% цени на топлофикациите от 1 юли.

През октомври 2020 година цената на природния газ в България беше към 25 лева./мВтч. Тази година единствено нарастването на октомврийската цена по отношение на септемврийската е по-голямо. От 69.4 лева./мВтч суровината към този момент коства 94.54 лева./мВтч. Ръстът е величествен - над 36%. А на годишна база скокът е... 380%.Въпреки това цената на газа в България ще бъде с съвсем 50% по-ниска от тази на европейските тържища, която в последните дни е покрай 90 евро/мВтч, или към 175 лева./мВтч.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети 0 0

Капитал Фейсбук Twitter
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР