През октомври 2020 г. общият показател на доверие на потребителите

...
През октомври 2020 г. общият показател на доверие на потребителите
Коментари Харесай

НСИ: Лек оптимизът в обществото през октомври


През октомври 2020 година общият индикатор на доверие на потребителите нараства с 0.8 пункта по отношение на равнището си отпреди три месеца, което се дължи напълно на нарасналото доверие измежду градското население, оповестяват от Национален статистически институт.

Общата оценка на потребителите за развиването на икономическата обстановка в страната през последните 12 месеца бележи леко усъвършенстване, вследствие на което балансовият индикатор се повишава с 3.6 пункта. Очакванията на живеещите в градовете са тази позитивна наклонност да продължи и през идващите дванадесет месеца за разлика от популацията в селата, което е малко по-песимистично настроено спрямо три месеца по-рано.

В съпоставяне с юли се следи понижение на негативизма както в оценките на потребителите за настъпилите промени във финансовото положение на техните семейства през последните дванадесет месеца, по този начин и в прогнозите им за идващите дванадесет месеца.

Потребителите не престават да смятат, че през последните 12 месеца има повишаване на потребителските цени, само че с по-слабо движение по отношение на оценките, регистрирани при предходното наблюдаване. Същевременно и инфлационните им упования за идващите дванадесет месеца са по-слабо изразени.

По отношение на безработица та в страната през идващите 12 месеца обаче скептицизмът нараства, като мненията на популацията и от градовете, и от селата се изместват към по-негативните упования.

През октомври по-голямата част от потребителите не престават да правят оценка икономическата обстановка в страната като неподходяща за икономисване, макар че техният условен дял леко понижава спрямо три месеца по-рано. Негативна е и настройката им във връзка с осъществяването на разноски за „ покупка на кола “, за „ покупка или изграждане на жилище (вила) “ и за „ усъвършенствания в дома “ през идващите дванадесет месеца.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР