През октомври 2019 г., в сравнение с предходния месец на

...
През октомври 2019 г., в сравнение с предходния месец на
Коментари Харесай

Продажбите на дребно в Европа се свиват през октомври

През октомври 2019 година, спрямо предходния месец на тази година, сезонно поправеният размер на търговията на дребно е намалял с 0,6% в еврозоната и с 0,4% в Европейски Съюз, демонстрират най-новите калкулации на Евростат. През септември 2019 година продажбите на дребно понижиха с 0,2% в еврозоната и с 0,1% в Европейски Съюз, като в България също регистрираха едва намаляване.

В еврозоната размерът на търговията на дребно понижава с 1,1% за нехранителните артикули, до момента в който този на храните, напитките и тютюневите произведения се усилва с 0,3%, а при горивата - с 0,6%. В Европейски Съюз продажбите на дребно понижават с 0,8% за нехранителните артикули. При храните, напитките и тютюна те се усилват с 0,2%, а при автомобилните горива с 0,6%.

Сред страните членки, за които има данни, най-голямо понижение в общия размер на търговията на дребно е записано в Германия и Ирландия (и двете -1,9%) и Финландия (-1,2%). Най-голямо нарастване се следи в Португалия (+ 2,1%), Полша (+ 0,9%), Белгия и Румъния (и двете + 0,8%).

Евростат регистрира най-малък спад и на продажбите на дребно в България през октомври с 0.1%, след застоялост през септември и намаляване от 0.3 на 100 през август.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР