През новия мандат в Айтос ще се ремонтират улици и

...
През новия мандат в Айтос ще се ремонтират улици и
Коментари Харесай

Васил Едрев доказа, че може да преобрази община Айтос - вижте изпълнените ангажименти и какво предстои


През новия мандат в Айтос ще се ремонтират улици и инфраструктура, ще се поставя грижа за здравето на локалните, ще има младежки център, нови детски, спортни и просветителни площадки и зони за отдих

- Г-н Едрев, каква е оценката Ви за третия кметски мандат 2019-2023?

- За мен най-важно е, че Община Айтос завърши мандата финансово постоянна. Въпреки компликациите и провокациите. Освен немалкото обекти по финансовата стратегия, които с целеви и лични средства бяха изпълнени, има растеж на финансирането по планове. Допълнителното финансиране по планове за мандата е близо 60 000 000 лева

- Кои са по-важните планове в програмата Ви за мандат 2023-2027?

- На първо място, това е планът за „ Изграждане и обезпечаване на дейно действие на Младежки център в Айтос ". Сградата на бившето Логопедично учебно заведение, която от години стои заключена и се разрушава, ще бъде преобразена, реновирана и обзаведена в актуален Младежки център. Стойността на плана, който е на стадий оценка, е 1 799 994, 62 лв..

Един от целите са улиците в града и обитаемоте места, множеството неремонтирани в продължение на 20 години след измененията. Ще продължим да реновираме улици и тротоари с финансиране по планове и със средства по финансовата стратегия, по този начин както го направихме и през мандат 2019-2023. Близо 2 млн. лева бяха вложени в реконструкцията и рехабилитазията на уличната мрежа в града. За ремонта на уличните настилки в обитаемоте места бяха вложени 1 350 000 лева Отделно, единствено в селата Малка поляна и Поляново по план за ремонт на улици бяха разходвани 334 957 лева За рехабилитация на тротоарни настилки на улици в Айтос още веднъж по план, бяха вложени 467 978 лв., за реорганизация на уличното осветяване – 155 278 лева

Осигурено беше финансиране по план за реорганизация на ул. " Арда " и " Кърджилов " за 408 882.84 лева – това са улици, на които в никакъв случай не е полаган асфалт. Това е пътят за възобновяване на инфраструктурата. Ще продължи и работата по плана за създаване и реорганизация на улици с прилежащи паркоместа кв. 5, кв. 5а, кв. 5б, кв. 8, кв. 8а, кв. 8б по проекта на Айтос, тъй наречените Емировски квартал, на стойност 3 166 000 лева Общината има финансова подготвеност да ремонтира още улици по планове. Има обезпечено финансиране по план за реорганизация на ул. „ Димитър Благоев на стойност 320 745,23лв. и план за реорганизация на ул. „ Даме Груев “ и ул. „ Зюмбюл “, гр. Айтос за 214 725.57 лева

Само през 2023 година общият размер на финансовата стратегия е близо 7 000 000 лева Във всяко едно от обитаемоте места се правят настоящи поправки, планувани са средства за реорганизация на улици и създаване на паркоместа в още два квартала в града.
 На среща с гласоподаватели в реновираното читалище в село Мъглен
- Кои са другите значими планове за община Айтос през идващия мандат?

- Това е планът за ВиК мрежата. След като през предходния мандат беше изпълнен план за реорганизация и рехабилитация на водопроводната система в обитаемоте места на стойност 5 860 456 лева, през този и през идващия мандат ще продължи осъществяването на огромен план за реорганизация на ВиК мрежата в града за 9 633 845 лева.  Работи се там, където предварителното изследване демонстрира, че съществуват проблеми в мрежата, които би трябвало да бъдат отстранени. Това основава неудобства, само че истината е, че реконструкцията и рехабилитацията на подземна инфраструктура и на водопроводните уреди в града е наложителна.

- Има ли планове, по които Общината би трябвало да продължи да работи и през идващия мандат?

- Да, това е огромният план за закриване и рекултивация на общинско хранилище. Проект за 3 200 000 лева, който включва разнообразни действия и процедури през годините. Ще продължи работата по новата Програма за енергийна успеваемост. В резултат на взаимната работа на Общинската администрация и притежателите на етажната благосъстоятелност бяха подадени 14 плана на съдружие на обща стойност 14 000 000 лева По половината от плановете към този момент тече процедура за премахване на позволени грешки.

Трябва да продължи работата и по програмата на Общината за реновиране на читалищата. През мандат 2019-2023 беше осъществен главен ремонт на Читалището в с. Пещерско, на стойност 374 941 лева Основно беше ремонтирано и НЧ " Пробуда-1929 " село Мъглен, по план за  303 690 лева. Има направен повсеместен план за ремонта на НЧ " Васил Левски 1869 " и нонстоп се търси финансиране. В програмата за ръководство за мандат 2023-2027 има и друга съществена цел във връзка с читалищата - обзавеждане и съоръжение на всички читалища на територията на община Айтос. По план към този момент бяха обезпечени 49 800 лева за тази цел.

Важна част от Програмата са и така нататък " дребни " планове, които трансформират средата и основават условия за спорт и отмора – детски, спортни и просветителни площадки и зони за отдих. За идващия мандат е обезпечено финансиране по планове за създаване на нови детски площадки в УПИ III, кв. 3А и детска площадка в УПИ I, кв. 191 в град Айтос, на стойност 58 273 лева и градинка със зона за отдих в централната част на Айтос за 10 000 лева.  По тази стратегия е обезпечено финансиране и за създаване на детски ъгъл върху общински терен в с. Черноград, на стойност 15 000 лева, както и средства за създаване на детска площадка в детска градина на с. Карагеоргиево “ на стойност 10 000 лева И през новия мандат ще се извършват планове по Наказателен кодекс " За чиста околна среда " в детските градини.
 От срещата в село Мъглен
- Какво планирате за новия мандат в областта на опазването на здравето и обществената политика?

- По план се обновява постройката на Спешна помощ в Айтос. Ще продължи и грижата за двете здравни заведения в общината – общинската болница и медицинския център. Две от четирите болнични отделения бяха реновирани, обзаведени и оборудвани през предишния мандат. С план на стойност 308 138,22 лева по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ беше реновирано и обзаведено Инфекциозно поделение, в което се лекуват пациенти от четири общини. По план " Светулка " на Фондация " За Доброто " беше ремонтирано и обзаведено и Детско поделение. Смея да настоявам, че в двете болнични отделения на общинската болница има най-хубавите условия за лекуване в района. Четвърт милион лв. бяха вложени за ремонт на покрива и обновяването на Медицински център І ЕООД.

По отношение на обществената политика – факт е, че от ден на ден хора се нуждаят от обществена протекция. Затова задачата е работа по планове за повече и по-качествени обществени услуги. Изпълнини за два плана за патронажна грижа за над 250 хил.лв. И през идващия мандат ще продължи работата по план " Грижа в дома " в града и селата, на стойност 636 476 лева, в който са включени градът и обитаемоте места. Предстои осъществяването на план за подсилване на потенциала на община Айтос за даване на обществени услуги. По този план ще бъде открит нов офис за жителите, нуждаещи се от обществена поддръжка.

Големият план в обществената сфера през идващия мандат е построяването на нов актуален Дом за остарели хора, на общински терен в непосредствена непосредственост до Медицински център І.

През идващия мандат следва и осъществяването на втори за общината план за интегрирани услуги за ранно детско развиване, който също е част от обществената стратегия за ръководство.

- Какво място в програмата Ви за ръководство имат опазването на околната среда и зелената инфраструктура?

- За поддържането на зелената инфраструктура е плануван трети план по Трасгранично съдействие. Опитът сподели, че с финансиране по първите два плана, които реализирахме сполучливо с администрацията на Одрин, беше закупено съоръжение и техника за зелената инфраструктура, без да бъде изхарчен нито лев от бюджета. Тази добра процедура би трябвало да продължи.
 Ремонт на улици и създаване на паркоместа в кв. Емировски, който продължи и през идващия мандат  Градската градина, а в дъното е обновената Спортна зала " Аетос "  Обновени улици и тротоари в Айтос  Новата детска градина " Слънце " на Айтос, която посещават 120 деца
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР