През нощта срещу събота облачността постепенно ще се разкъсва и

...
През нощта срещу събота облачността постепенно ще се разкъсва и
Коментари Харесай

Слънце и до 10°С ни очакват в събота

През нощта против събота облачността последователно ще се раздира и след среднощ в по-голямата част от страната ще е най-вече ясно. Повече облаци чакаме в Южна България. Минималните температури у нас ще се покачат, само че в планинските региони от Западна и Южна България ще остават ниски. Над останалата част от страната те ще са от минус 8 до минус 2°С. Най-студено ще е в котловините от Западна България и Средногорието - до минус 8- 11°С. Вятърът в страната ще е слаб с югозападна съставния елемент. 

През съботния ден времето в страната ще най-вече слънчево. Следобед облачността и над южните региони ще се раздра и там ще доминира слънчево време. През деня северозападният вятър краткотрайно ще отслабне и ще е слаб, а по здрач ще се ориентира от юг-югозапад. Следобед температурите ще бъдат сред 5° и 8°. Малко по-високи чакаме да са те в Северозападна България и в Горнотракийската равнина – до 10 °С.

Времето в планините  ще е с променлива облачност и на обособени места ще прехвърча сняг. Ще духа до сдържан вятър от север-северозапад. Максималните температури ще се намалят и на височина 1200 метра ще е към минус 5°, на 2000 метра - към минус 9°.

По Черноморието  - Облачността над по-голямата част от източна България ще е забележителна. Ще продължи да духа сдържан, краткотрайно мощен вятър от запад-северозапад, който след обяд ще се ориентира от югоизток. Максимални температури на въздуха 5°-6°С

Времето в София  - През нощта против събота облачността от север ще се раздра над столицата ще е най-вече ясно. Минималните температури ще са ниски – до минус 5 - минус 6°С, а оптималните ще демонстрират стойности – до 2-3°С. През деня в София времето ще е с раздрана облачност, което след обяд ще намалее до слънчево.

В утринните часове нивата на фини прахови частици  в атмосферата ще бъдат повишени в затворените котловини. Концентрацията на нездравословни газове ще е сред 70-110µg/m3 при средноденонощна норма 50 µg/m3. 

Времето на Балканите  - През идващите 24 часа западните и северни  райони от полуострова ще попадат под въздействието на разширяващ се антициклон от запад. Времето ще изменчиво - преди обяд облачността ще е забележителна, а след обяд ще се раздира и понижава.

Температурите на Балканите още веднъж ще се намалят. Новообразуващ се средиземноморски циклон ще дестабилизира времето в Централна и Южна Гърция. Очакваме нови превалявания от сняг в планинските региони от Гърция, а в по-ниските региони преваляванията ще са от дъжд. Силни гръмотевични стихии чакаме в Егейско море и региона на Крит.



Предупреждение за рисково време 

Оранжев код: Валежите на доста места ще са обилни, а по-късно денем ще са повсеместни и обложни. Те ще са съпроводени от мощни пориви напразно и гръмотевична активност над Гърция и Егейско море. Очакваните превалявания за целия интервал ще доближат до 40-50 л./кв.м. 

Поради предстоящото покачване на температурите и предстоящите превалявания в регионите със забележителна снежна завивка, изключително в Южна Гърция и Северна Турция, рискът от наводнения ще е висок!

Предупреждение за сняг

За планините е издадено предизвестие за вероятни виелици и за предстоящи интензивни превалявания от сняг. Снеговалежите ще са съпроводени от мощни пориви напразно. Според моделите снежната завивка може да надмине 35-40см. Предупреждението е маркирано на картата с тъмносин цвят.

По-слаби превалявания от сняг чакаме в регионите със светлосин цвят, като предстоящата снежна завивка ще доближи до 20 см. 

Източник: Meteobalkans.com

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР