През нощта срещу събота облачността от северозапад ще се увеличи

...
През нощта срещу събота облачността от северозапад ще се увеличи
Коментари Харесай

Ледена епоха в събота: Застудяването продължава, снегът се завръща

През нощта против събота облачността от северозапад ще се усили и в северозападните региони и Северозападния Предбакан ще бъде раздрана, с чести превалявания от сняг, само че до сутринта процесите ще стопират. Над останалата част от страната преваляванията ще стопират и облачността ще понижава до най-вече ясно време. Вятърът ще се усили, а в Дунавската низина и в източните региони ще е мощен северозападен и с него ще нахлува по- леден въздух. 

Минималните температури ще се намалят и ще са сред минус 7°С и минус  2°С. Най-ниски чакаме да са те в планинските региони от Западна България - до минус 9°-11°С.



До обяд облачността в страната още веднъж ще се усили до забележителна и на доста места ще превали слаб сняг. По-значителни ще са преваляванията в Югозападна България, Предбалкана и Средногорието. Очакваната нова снежна завивка ще е сред 5-15 см. 

Очакваните оптимални температури ще бъдат сред минус 4° и плюс 2°. Малко по-високи чакаме да са те в Югозападна и крайните Югоизточни региони – към 3°С.



Времето в планините ще е облачно и с превалявания от сняг. Ще продължи да духа мощен, по билата - и краткотрайно плевел вятър от северозапад. Продължава да остава висок рискът от лавини на Витоша, Пирин и Рила. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към минус 9°, на 2000 метра - към минус 17°.

Времето по Черноморието - Облачността в източната част от страната ще е забележителна. Ще духа до сдържан северозападен вятър. Понижението на температурите денем ще продължи и предстоящите оптимални ще бъдат сред 2° и 4°.

Времето в София - През нощта против събота облачността от северозапад ще се усили и в Софийската долина ще превали слаб сняг. След среднощ и в утринните часове преваляванията последователно ще стопират. Минималните температури в София ще са доста ниски – до -9°С, а оптималните – до едвам минус 2 °С. Следобед времето още веднъж ще се утежнява - облачността от северозапад ще се усили и до вечерта ще стартират нови превалявания от сняг. 

Прогноза за ФПЧ - Не се чакат замърсявания в огромните градове - равнищата на фини прахови частици в атмосферата ще са в норма.

Времето на Балканите - Ще е облачно и на доста места в северната половина от полуострова с превалявания от сняг, а в южната - от дъжд, само че с нахлуването на леден въздух от север тук-там в Егейско море дъждът ще премине в сняг. Предимно слънчево ще е над Албания, Северна Македония и Северна Гърция, само че след обяд и там ще се заоблачи.

Предупреждение за рисково време 

Предупреждение за сняг

За планините е издадено предизвестие за вероятни виелици и за предстоящи интензивни превалявания от сняг. Снеговалежите ще са съпроводени от мощни пориви напразно. Според моделите снежната завивка може да надмине 35-40см. и да се докара до затваряне на пътища. Предупреждението е маркирано на картата със мрачно наследник цвят.

По-слаби превалявания от сняг чакаме в регионите със светлосин цвят, като предстоящата снежна завивка ще доближи до 20 см. 

Източник: Meteobalkans.bg
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР