През нощта срещу събота над по-голямата част от страната ще

...
През нощта срещу събота над по-голямата част от страната ще
Коментари Харесай

Много дъжд, гръмотевични бури и опасност от наводнения

През нощта против събота над по-голямата част от страната ще  преобладава облачно и дъждовно време. Ще продължи да се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на доста места ще паднат обилни превалявания. Остава висока вероятността от местни наводнения  в планинските региони. 

По-значителни ще са преваляванията през нощта против събота в Западна и Централна България и тук-там в Североизточна България, където не са изключени превалявания до 40-50 л/кв.м.

През съботния ден още веднъж ще се развива купесто-дъждовна облачност и на доста места, най-вече в планинските региони от Централна и Северозападна България, a по-късно денем и над Източна България, ще паднат обилни превалявания, съпроводени от гръмотевична активност. Ще има условия и за градушки. Очакваното сумарните количества на преваляванията ще доближат до 20-40 л/кв.м.

Минималните температури ще се покачат ще са сред 15° и 17°С. Максималните ще са с 2-3 градуса по-високи и ще са сред 20 – до 23°С

Подобряване на времето чакаме късно следобяд, когато от югозапад преваляванията последователно ще стопират. 

Екипът на MeteoBalkans издава карта с предизвестия за рисково време, които са годни за събота. На нея сме посочили регионите, където вероятността за рискови феномени е най-голяма.

Жълт код: Издаваме код за слаби гръмотевични стихии и проливни превалявания, като предстоящото сумарно количество дъжд ще е сред 15-20л/кв.м. Валежите над тези региони ще са най-вече в следобедните часове и ще са на по-малко места.  

Оранжев код: Валежите на доста места ще са обилни. Над посочените региони те ще са най-вече в следобедните часове и ще са съпроводени от мощни пориви напразно и засилена гръмотевична активност. Бурите могат да носят дребна и междинна по мярка градушка. На обособени региони в страната и на Балканите предстоящите превалявания могат да доближат до 25-40 л/кв.м.

Времето в планините

Ще се задържи облачно и дъждовно. Следобед ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Очакваме да паднат и обилни по количества превалявания. Ще духа сдържан до мощен вятър от изток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 14°, на 2000 метра - към 9°.

Времето по Черноморието

През деня ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На доста места ще има краткотрайни интензивни превалявания, в обособени региони - съпроводени с гръмотевици. Ще духа до сдържан вятър от източната четвърт. Максималните температури ще са 20°-23°, близки до температурата на морската. 

Прогноза за ФПЧ

Не се чакат замърсявания в огромните градове - равнищата на фини прахови частици в атмосферата ще са в норма.

Времето в София

Ще доминира забележителна облачност. Очакваме над столицата да паднат и обилни превалявания, съпроводени от гръмотевици. Очакваните минимални температури ще са към 14°С, а оптималните - до 23°С. 

Времето на Балканите

Под въздействието на средиземноморски циклон времето на полуострова ще се задържи дъждовно. В централните региони на Балканите ще паднат обилни по количество превалявания. Значителни превалявания чакаме над Гърция, Егейско море, България и Северозападна Турция.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР