През нощта срещу събота е продължила битката за Киев. От

...
През нощта срещу събота е продължила битката за Киев. От
Коментари Харесай

Войната в Украйна: води се битка за Киев 


През нощта против събота е траяла борбата за Киев. От покрайнините на украинската столица се оповестява за тежки детонации. Все още картината е неразбираема. Президентът на страната Зеленски преди този момент предизвести, че през нощта се чака да бъде подхванат съветски взлом за завладяването на града.

Руската войска е обстрелвала украинска казарма на към 7 километра от центъра на милионния град. На нападението е било отвърнато. Руски елементи са атакували също Топлоелектрическа централа №6 в Киев, намираща се в самия завършек на града на североизток, на десния бряг на река Днепър. Информационната организация ДПА оповестява за детонации и престрелки с автоматизирано оръжие също и на други места по десния бряг на реката. От центъра на Киев отчетливо се чува артилерийският обстрел на града, прибавя Ройтерс. Репортерка на организацията е съобщила, че снарядите падат към този момент близо до центъра на милионния град.

Преди това украинският президент Володимир Зеленски в трагично послание предизвести сънародниците си, че врагът ще се опита през нощта да щурмува Киев и прикани жителите на града да го пазят. „Врагът ще хвърли всичките си сили, с цел да пречупи съпротивата ни“, сподели той. Зеленски прикани още да бъдат отстранени всички маркировки, които саботьори поставяли на улици и здания. „Използвайте всичко, с което разполагате, само че изгорете вражеската военна техника“, прикани Зеленски.

Преди това във Facebook профила си украинският президент постна видео, на което той е дружно с високопоставени военни командири. „Ние всички сме тук, в Киев сме, ще защитим Украйна“, споделя той на записа. Така президентът отговори на слуховете, че бил напуснал града и се криел в някакъв бункер.

Тежки сражения се водят в региона на Василкив, на към 40 километра южно от украинската столица. Там има значим пункт на Военновъздушните сили, който руснаците наподобява се пробват да завладяват. През нощта там са били спуснати парашутисти-десантчици. Украинската войска твърди, че е съумяла да смъкна един съветски военнотранспортен аероплан от вида „Ил 76“. На борда му имало съветски парашутисти, потвърдиха от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

На юг съветските сили са напреднали към пристанищния град Одеса. Освен това не престават и боевете край южния индустриален център Мариупол.

Много хора се избавят с бягство от страната

Само през последните 48 часа повече от 50 хиляди украинци са напуснали страната, удостовери в Туитър ръководителят на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди. От началото на военния спор стотици хиляди украинци са потърсили избавление в чужбина, прецизират от Организация на обединените нации.

dw.com
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР