През нощта са изтеглени всички сухопътни от южната част на

...
През нощта са изтеглени всички сухопътни от южната част на
Коментари Харесай

Израел изтегли почти всички военни от Южна Газа

През нощта са изтеглени всички сухопътни от южната част на линията след четири месеца дейни сражения към втория максимален град в Газа (до войната сред Израел и " Хамас " ), Хан Юнис. Според " Канал 12 " сраженията в Хан Юнис са завършили, а в града към този момент няма бойци на " Хамас ".

Причините за решението не бяха известни към 14 ч. българско време. Броят на израелските военни в линията се смяташе за доста по-голям.

Според в. " Таймс ъф Израел " единствената бригада, останала в южна Газа, е бригадата " Нахал ", чиято задача е да обезопасява кулоар от Беери в Южен Израел до крайбрежието на линията. Той дава опция за интервенции в Северна и Централна Газа и попречва връщането на палестинците, които са ги напуснали в опит да се спасят на юг от бомбардировките и сухопътната атака.

По коридора могат да се доставят и помощи до Северна Газа, където филантропичната обстановка се утежняваше непрекъснато в последните месеци.

Новината се оповестява след още един кръг на договаряния за договорка, с която краткотрайно биха спрели сраженията след шест месеца война, в подмяна на освобождение на заложниците, държани в Газа (около 100 от тях се счита, че са живи). Египет в това време се готви за нов кръг договаряния дни откакто " Хамас " съобщи, че от Кайро е пристигнало ново предложение, само че то не съдържа нищо ново.

Израел упорства от месеци, че е твърдо решен на интервенция в южния град Рафах, където са намерили леговище близо половината (1.3 млн.) от жителите на Газа, избягали от други региони на линията в хода на войната. Организация на обединените нации и редица дълго подкрепяли войната страни се опълчват на интервенцията, защото съгласно тях тя излага цивилните на риск. Не е известно по какъв начин решението за евакуиране се съотнася към интервенцията в Рафах.

 

Призивите за преустановяване на огъня зачестиха след гибелта на 7 филантропични служащи в Газа вследствие на израелски удар тази седмица. Гибелта им подтикна американския президент Джо Байдън към най-острите послания към премиера Бенямин Нетаняху от началото на войната; Белият дом изиска преустановяване на огъня и бърза договорка за освобождение на заложниците. Преди ден английският министър председател Риши Сунак също изиска спорът " да завърши незабавно ".

Неизвестно е и дали дейностите на израелската войска са свързани с данните за повишен риск от ирански ответен удар в отговор на офанзивата, при която бяха убити двама ирански генерали в Дамаск. В четвъртък отпуските в армията бяха прекъснати, стартира и заглушаване на GPS, достигнало до Ерусалим и Тел Авив.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР