През нощта на 30 декември руските окупатори са атакували Украйна

...
През нощта на 30 декември руските окупатори са атакували Украйна
Коментари Харесай

ISW: Русия е получила нови дронове от Иран

През нощта на 30 декември съветските окупатори са атакували Украйна с 16 безпилотни самолета " Шахед-131 " и 136 дрона - " камикадзе ". Системата за противовъздушна защита е свалила всички противников безпилотни летателни апарати.

Това се показва в дневния разбор на войната в Украйна от Института за проучване на войната (ISW).

Анализаторите напомнят, че обстрелът е последвал масирания съветски ракетен удар по украинската сериозна инфраструктура на 29 декември. По това време силите на Кремъл са изстреляли и 23 безпилотни самолета.

В отчета се показва, че през последните два дни руснаците са употребявали 39 безпилотни летателни апарата. Те прибавят и 30, които врагът е изстрелял през нощта на 18 против 19 декември и на 13 против 14 декември.

" Повишената периодичност на офанзивите може да значи, че съветските сили са натрупали повече дронове, след триседмичен интервал (17 ноември - 7 декември) на неизползване, или че Русия е получила или чака да получи нова пратка дронове от Иран ", споделят специалистите.

Институтът за проучване на войната допуска, че окупаторите са нараснали темпото на офанзивите с безпилотни летателни апарати в опит да поддържат акцията си против сериозната инфраструктура, защото високоточните ракети са изчерпани.

" Украинската противовъздушна защита се оказа извънредно ефикасна при унищожаването на " Шахед " -ите. Въпреки това руснаците ще продължат да употребяват все по-голям брой от тези системи, с цел да нападат цивилни цели в неправилния си опит да принудят Киев да договаря с тях ", заключават анализаторите.

Нова фаза на войната

Руският президент Владимир Путин отвори вратата за по-нататъшно институционализиране на корупцията посредством манипулиране на съветската вътрешна правна сфера, допълват те.

На 29 декември Путин утвърди декрет, който освобождава всички съветски длъжностни лица, в това число членовете на военните и правоприлагащите служби, от условието да разгласяват заявления за приходите си.

Указът също по този начин анулира възбраната военни чиновници да получават " благотворителни " дарове по отношение на присъединяване си във военните дейности в Украйна. Руският самостоятелен вестник The Insider отбелязва, че този декрет теоретично би могъл да разреши на съветските чиновници, участващи във войната, да конфискуват частната благосъстоятелност на украинските поданици на окупираните региони, защото тази благосъстоятелност би могла да бъде квалифицирана като " благотворителни дарове ".

ISW продължава да рапортува за операции на Путин с вътрешното законодателство, с цел да потисне вътрешната съпротива против войната и да даде опция на тези, които я поддържат.

Достъпът до обществена информация става все по-труден в Русия

Руски и украински източници не престават да разискват евентуална и идна втора вълна на готовност в Русия. Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров несъзнателно потвържди идната втора вълна по време на конференция, на която декларира, че Чечения е преизпълнила мобилизационните условия с 254% и заради това жителите на Чечения няма да бъдат мобилизирани при втората вълна на готовност.

 

Началникът на украинското Главно разследващо ръководство (ГРУ) Кирил Буданов декларира в изявление за Би Би Си, че съветските управляващи са взели решение да стартират още една вълна на готовност на 5 януари или вероятно на 9 януари, защото не разполагат с жива мощ.

 

И въпреки високопоставени чиновници на Кремъл да отхвърлят тези изказвания, тя остава евентуална. ISW още веднъж прави оценка, че една втора вълна на готовност няма да изправи минусите на съветската войска, защото напъните на Кремъл за основаване на сили зависят от способността да влага в персоналния състав - до този миг обаче точно в дълготрайното стратегическо обмисляне Кремъл се провали.

В дневния разбор намира място и казусът с последствията от войната в самото съветско общество, където напрежението ще се усили, защото съветското държавно управление не се е подготвило за последствията при завръщането на бойците от Украйна. ISW се базира на съветския информативен канал The Moscow Times, който оповестява, че доста съветски ветерани не са получили подобаваща психиатрична помощ, макар изказванията на държавното управление, което ще добави още една точка във вътрешно политическите търкания, до момента в който войната продължава.

Руските окупационни управляващи не престават да поставят старания за усилване на обществения надзор в окупираните територии.

 

ISW показва актовете и на приемане на конституции на ДНР и ЛНР с цялостно " единогласие " от окупационните управляващи, като поредна стъпка към опита за цялостна интеграция. Освен това в Запорожка област окупационни управляващи задължават украинските учители и лекари да работят, както и сплашват родителите, които отхвърлят за изпращат децата си в съветски учебни заведения.

Потенциалната съветска атака в Северна Украйна през зимата на 2023 година остава най-лошият сюжет в границите на прогнозата, само че понастоящем ISW прави оценка риска от съветско навлизане в Украйна от Беларус като невисок, въпреки и вероятен, а рискът от директно присъединяване на Беларус е доста невисок.

Основни констатации на ISW:

- Руският президент Владимир Путин отвори вратите за по-нататъшно институционализиране на корупцията в Русия.
- Руските сили не престават контраатаките по линията Сватово-Кремина.
Украинските сили нанесоха удари по съветски региони за разполагане на оръжия в Луганска област.
- Руските войски продължиха настъплението си край Авдийвка, както и в Бахмут, където темпото на нахлуване се забави спрямо предходните дни.
- Руски източник твърди, че окупаторите са почнали наземни офанзиви в Запорожка област.
- Руски и украински източници продължиха да разискват дали и по кое време ще има втора вълна на готовност в Русия.

- Руските публични лица не престават да упорстват за консолидиране на окупираните територии в Руската федерация.

 

Източник: news.bg
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР