През нощта на 19-ти срещу 20-ти януари 1990 г. подразделенията

...
През нощта на 19-ти срещу 20-ти януари 1990 г. подразделенията
Коментари Харесай

20 януари - Ден на национален траур в Азербайджан

През нощта на 19-ти против 20-ти януари 1990 година подразделенията на руската войска и спецчастите, както и контингенти на вътрешните войски правят невиждано кръвопролитие против цивилни жители в столицата Баку и други градове на Азербайджан.

В резултат на това кърваво закононарушение умират 150 цивилни жители, 744 биват тежко ранени, а 4 души са в неопределеност. Съветската войска навлиза в Азербайджан по заповед на управлението на Съюз на съветските социалистически републики, с цел да потуши принудително националното придвижване за самостоятелност, което стартира най-много в отговор на всеобщото изселване на стотици хиляди азербайджанци от историческите им родни земи, намиращи се на територията на днешна Армения, а също и неоснователните териториални искания на Армения към азербайджанския район Карабах. Това клане обаче не съумява да угаси устрема към независимост на азербайджанския народ, който възвръща националната си самостоятелност, въпреки и с цената на своята кръв.

Това грубо ликвидиране на почтени хора на 20 януари 1990 година е оповестено за терористичен акт и военно закононарушение против човечеството, а датата 20 януари за Ден на народен печал в Азербайджан.

Трагедията от 20 януари има решаващо влияние за възобновяване на независимостта на Азербайджан. На този ден азербайджанският народ написа славна страница от своята история. 20 януари 1990 година остава в историята на Азербайджан като драматичен ден, само че и като ден на национална горделивост, защото азербайджанският народ потвърждава на света, че заслужава да живее свободен и самостоятелен. Въпреки че са минали 34 години от осъществяването на това кърваво кръвопролитие, което съставлява жестоко нарушаване на интернационалното филантропично право, до този миг на е направена интернационална правна оценка в това отношение. Според интернационалното право клането от 20 януари е закононарушение против човечеството и неговите подбудители и причинители, в тази ситуация ръководителите на Съюз на съветските социалистически републики, трябваше да бъдат осъдени.

Трагедията от 20 януари се трансформира в знак на националното единение и национализъм. Тя отразява героичната история на битката за независимост на азербайджанския народ. Всяка година на тази дата милиони хора посещават Алеята на мъчениците, построена на най-високата точка в столицата Баку, с цел да възпоменат жертвата на своите сънародници, отдали живота си за свободата и независимостта на Азербайджан.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР