През ноември цените на храните са с 5.9% над нивата

...
През ноември цените на храните са с 5.9% над нивата
Коментари Харесай

Инфлацията се ускорява до 3% през ноември

През ноември цените на храните са с 5.9% над равнищата от същия месец на предходната година.

[Pexels.com] Темпът на напредък на потребителските цени се форсира за втори следващ месец и доближава 3% на годишна база през ноември по отношение на 2.4% през октомври. Увеличението идва най-вече от повишаването на някои хранителни артикули като месото и плодовете, демонстрират последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Европейският Хармонизиран показател на потребителските цени (ХИПЦ) също се форсира до 2.2% през ноември. За съпоставяне през октомври растежът, измерен през ХИПЦ беше 1.6%. Подобно на българския знак, тук покачването също се дължи на питателните артикули. Нивото обаче остава сензитивно по-ниско, тъй като делът на храните при определянето на потребителската кошница е много по-малък.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Накъде се движат цените

Ускорението на инфлацията в страната се дължи значително на по-високите цени на питателните артикули. През ноември те са с 5.9% над миналогодишните ива. За съпоставяне, през октомври инфлацията беше 4.7%. Ускорението идва главно от цените на месо и месни артикули, където годишната инфлация се покачва до 12.7%. Фактор евентуално е разпространяването и резултатите от африканската чума по свинете, която през лятото унищожи над 20% от промишленото произвеждане в България. Положителен принос имат и плодовете, които нарастват с 12%.

От друга страна, инфлацията при комуналните услуги сензитивно се забавя. Цените на топлоенергията са едвам с 3.5% над миналогодишните, до момента в който два месеца по-рано бяха с 13% над тях. Природният газ е с 0.4% по-евтин. В превоза цените също са по-ниски - с 0.5%, като спад има при горивата за коли (с 3.1%).

Прогнозите

Българската национална банка (БНБ) чака темпът на инфлацията да се забави леко през първото тримесечие на 2020 година, излиза наяве от последния Икономически бюлетин на централната банка.

Анализаторите на банката аргументират прогнозата си с упованията за по-ниски цени на петрола на интернационалните пазари през идващите месеци. " В изискванията на понижаващи се цени на петрола енергийните артикули се чака да имат негативен принос за общата инфлация ", се повочва в бюлетина. От друга страна храните ще останат с релативно висок принос за общата годишна инфлация значително поради месните артикули.

Според банката има 20% възможност инфлацията, измерена през Идеологически подривни центрове да попадне в границите сред 2 и 3% през 2020 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР