През ноември Светият синод ще се опита да постигне единодушна

...
През ноември Светият синод ще се опита да постигне единодушна
Коментари Харесай

Ловчанският митрополит Гавриил пред „Труд”: Разкол заплашва Православната църква

През ноември Светият синод ще се опита да реализира единомислеща позиция за абсурда с украинската черква


Има заплаха от огромен ерес в Източноправославната черква, в случай че нещо в позицията на Вселенската патриаршия не се промени. Това съобщи пред „ Труд ” Ловчанският митрополит Гавриил по отношение на решението на Руската православна черква (РПЦ) да разгласи, че къса връзки с Константинополската патриаршия. Причината е, че духовенството в Москва не признава решението на Вселенската патриаршия да даде автокефалия на украинската черква.

 0203_2_286211 Светият синод на Българската православна черква, която е една от 15 автокефални църкви, към момента няма единна позиция по проблема, който съгласно анализатори може да провокира най-голямото разединение в християнския свят след схизмата от 1054 година сред Константинопол и Рим.

„ Виждате Руската черква какво решение взе. Оттук нататък и другите църкви ще би трябвало да се дефинират – дали ще признаят или не. Дано не се случи това нещо (б.а. – разколът). Аз считам, че би трябвало да побързаме с нашето решение. Не е нужно да чакаме публични писма, откакто всичко към този момент е известно, излязло е на съответните уеб сайтове. И на Цариградската патриаршия и на Московската ”, изясни дядо Гавриил.

Последното съвещание на митрополиите по въпроса беше на 3 и 4 октомври. Тогава Висшият клир не одобри предлагането за привикване на общоправославен събор, по времето на който да бъде разискван украинският ерес. На съвещанието е прегледано писмо на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил от 3 октомври 2018 година, изпратено до предстоятелите на всички поместни православни църкви.

„ Към момента множеството митрополити са решили да се съобщи всичко на комисията към Светия синод, която да се запознае и да рапортува. Трима митрополити, измежду които съм и аз, искахме да вземем решение по въпроса, защото считаме, че нещата са задоволително известни, само че позиция нямаме още, която да е призната от целия синод. В началото на ноември имаме събиране по този въпрос още веднъж ”, посочи Ловчанският митрополит.

Едностранното прекратяване на взаимоотношенията в православния свят от страна на Руската черква, към момента не значи ерес, регистрират експерти по църковно право. За него е нужно двете страни да декларират това намерено, както и да бъде прието от другите православни църкви.

В момента в Украйна има три православни църкви. Единствената приета е Украинската православна черква – Московска патриаршия, която е част от РПЦ. Другите две са Киевската патриаршия и Украинската автокефална черква, надлежно ръководени от патриарх Филарет и митрополит Макарий.

Проблемът с украинския църковен въпрос стана неотложен след отхвърлянето на режима на Янукович и съветската анексия на Крим през 2014 година

През 2016 година Русия отхвърли да взе участие във Всеправославния събор на остров Крит. За последните две години украинците насочиха и две молби към Вселенската патриаршия за признание на самостоятелна украинска черква. Но за самостоятелност може да се приказва, в случай че Вселенският патриарх Вартоломей прочете указ, който ще даде каноничното пространство за определяне на тази черква. Следващият стадий е събор на всички епископи в Украйна. На него следва да бъде определен патриарх, с което да бъде финализирано основаването на новата черква. Към момента измежду църквите, излезли с позиции, са Антиохийската, Полската и Православната черква на Чешките земи и Словакия.

Историкът доктор Момчил Методиев пред „ Труд ”: Има и неприятен сюжет


 03-05-momchil-metodiev Не виждам причина останалите православни черква да се намесват в разногласието сред двете огромни патриаршии – Вселенската и Московската. Всяка реакция сега би изглеждало като поддаване на напън.

Всъщност всички те са изправени пред въпроса по какъв начин да реагират, когато бъде дадена автокефалията на Украинската православна черква. Москва обаче като че ли желае останалите църкви да пресечен връзките си с Вселенската патриаршия още преди да се е случило това. Опасявам се, че най-лошият сюжет, който може да се случи, е, в случай че Москва стартира да вкарва разколи във всяка една от православните църкви. Това би било най-драматичното развиване на проблема и откровено се надявам да не се случи.

Несъмнена неточност беше, когато преди няколко години Московската и още три патриаршии – Българската, Грузинската и Антиохийската, бойкотираха Всеправославния събор в Крит. Това на практика развърза ръцете на Вселенския патриарх. А на този събор можеше да бъде разискван проблема с автокефалията на църквата в Украйна. Прогнозата ми е, че множеството автокефални православни църкви ще се въздържат да вземат ясна позиция, т. е. те няма да пресечен връзките с Вселенската патриаршия, както желае Москва. Но надали всички ще признаят и автокефалията на Украинската черква.

Сръбският патриарх Ириней предизвести за ерес


Лавров: Целта е Украйна да бъде откъсната от Русия и духовно


Според съветската черква е премината „ алена линия ”

 Сергей Лавров Сергей Лавров
Предоставянето на автокефалност на украинската черква цели Украйна да бъде откъсната от Русия и духовно. Това съобщи през днешния ден съветският външен министър Сергей Лавров в изявление за телевизия RT France и за френските издания „ Фигаро ” и „ Пари мач ”.

„ Вече болшинството поместни православни църкви показаха отвращение. Смятам, че това не е просто моментна реакция, а проблем, който ще продължи дълго ”, уточни Лавров. И добави: „ Замисълът е явен – да се направи още една крачка, с цел да бъде откъсната Украйна от Русия към този момент освен политически, само че и духовно ”.

Стъпката на Вселенския патриарх Вартоломей към даване на автокефалност на украинската черква бе избрана като „ прекосяване на алена линия ” от прессекретаря на съветския патриарх Кирил – Александър Волков. „ Всички тези решения от позиция на Руската православна черква са противозаконни. Разколът остава ерес ”, отсече Волков.

В същия дух бе и коментарът на сръбския патриарх Ириней, съгласно който решението на Вселенската патриаршия е „ стъпка, водеща към ерес ”.

Безкомпромисен отговор


„ Ембарго “ в Атон


Атина, Бойка Атанасова, сътрудник на „Труд“

Отговорът на Руската православна черква против навлизане в каноничната й територия с решението на патриарх Вартоломей да признае украинските разколници се оказа праволинеен. Забранява на паството на РПЦ да се причастява в храмовете под юрисдикцията на Вселенския патриарх. Свещениците ще бъдат наказвани, а за миряните ще бъде грях, в случай че се молят в тези църкви. Под възбрана са всички православни храмове в Атон, Крит и Додеканезките острови, които принадлежат духовно към Вселенската патриаршия.

Това е най-големият раздор в историята на актуалното православие, което нарушава салдото и е явно, че се отразява и на Гърция.

Прекъсването на връзките на Вселенската патриаршия с съветската черква докара до „ембарго“ на визитите в Атон.

Руската православна черква забрани на съветските поклонници да изповядват и одобряват тайнства в Атон, който е под юрисдикцията на Вселенската патриаршия. Атон е на особена респект измежду съветските поклонници. Там се съхраняват мощите на деятел Андрей Първозванни, на великомъченик Панталеймон, поясът на Богородица, Иверската икона на Божията майка и доста други реликви.

Руски предприемачи са похарчили най-малко 200 млн. $ през 2005 година, с цел да опазят манастирите, за инфраструктура на пътищата, да строят параклиси, да реновират развалените здания и други. Руската черква знае за размера на парите, вложени в Атон.

След наложеното ембарго Митрополит Иларион прикани бизнесмените да влагат в съветските манастири, като акцентира: „Бих им предложил в този момент да влагат в съветските манастири в своята страна. Разполагаме със лични манастири, които имат огромна потребност, като да вземем за пример Соловски манастир, Валаамски манастир, Лавра Киев и доста други. От епохи в Атон звучи съветска тирада. Расте и броят на поклонниците от Русия, Украйна, Беларус, Казахстан, Молдова и други страни от някогашния Съюз на съветските социалистически републики. По последни данни така наречен съветски Панталеймонов манастир се посещава годишно от десетки хиляди вярващи от Руската православна черква.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР