През ноември са намалели с 10% спрямо октомври Общият индекс

...
През ноември са намалели с 10% спрямо октомври Общият индекс
Коментари Харесай

Цените на производител скачат с цели 25% за година

През ноември са намалели с 10% по отношение на октомври

Общият показател на цените на производител понижава с 9.5% през ноември 2022 година по отношение на предходния месец. Значително понижение е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 23.3%, в преработващата индустрия - с 0.7%, и в добивната индустрия - с 0.6%.

Понижение на цените на производител в преработващата индустрия се следи при: производството на химични артикули - с 5.9%, производството на съществени метали - с 3.1%, и производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 1.1%.

Повишение на цените е регистрирано при: обработката на кожи; произвеждане на произведения от обработени кожи без косъм - с 4.9%, производството на мебели - с 3.1%, и производството на произведения от други минерални неметални първични материали - с 3.0%. Общият показател на цените на производител нараства с 21.2% през ноември 2022 година в съпоставяне със същия месец на 2021 година.

Ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 30.5%, преработващата индустрия - със 17.8%, и в добивната индустрия - с 2.5%. В преработващата индустрия доста покачване на цените е регистрирано при: производството на произведения от други неметални минерални първични материали - с 28.5%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 28.4%, производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 28.2%, и производството на хранителни артикули - с 27.2%.

Намаление е регистрирано при производството на съществени метали - с 6.5%. Индексът на цените на производител на вътрешния пазар понижава с 12.6% през ноември 2022 година по отношение на предходния месец. Понижение е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 23.1%, в добивната индустрия - с 2.1%, и в преработващата индустрия - с 0.9%.

Намаление на цените на производител в преработващата индустрия се следи при: производството на химични артикули - със 7.5%, производството на съществени метали - с 3.9%, и производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 1.5%.

По-високи цени са регистрирани при: обработката на кожи; произвеждане на произведения от обработени кожи без косъм - с11.2%, производството на мебели - с 4.2%, и производството на произведения от други минерални неметални първични материали - с 2.2%. Цените на производител на вътрешния пазар нараства с 25.3% през ноември 2022 година в съпоставяне със същия месец на 2021 година.

Ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 28.1%, преработващата индустрия - с 24.3%, и добивната индустрия - с 6.1%. Спрямо ноември 2021 година значителен растеж на цените в преработващата индустрия е регистриран при: производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 39.6%, производството на произведения от други неметални минерални първични материали - с 33.2%, производството на химични артикули - с 28.6%, и производството на хранителни артикули - с 28.2%.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР