През ноември миналата година Цацаров поиска КС да разтълкува текст

...
През ноември миналата година Цацаров поиска КС да разтълкува текст
Коментари Харесай

Конституционният съд с много важно решение, засягащо директно главния прокурор Цацаров

През ноември предходната година Цацаров изиска Конституционен съд да разтълкува текст от главния закон, който планува, че Народното събрание изслушва и приема годишните отчети на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на основния прокурор, импортирани от Висшия правосъден съвет, предава Канал 3.

Конституционният съд (КС) забрани на Народното събрание да пита основния прокурор за съответни наказателни каузи. Решението е по запитване на самия обвинител №1 Сотир Цацаров.

През ноември предходната година Цацаров изиска Конституционен съд да разтълкува текст от главния закон, който планува, че Народното събрание изслушва и приема годишните отчети на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на основния прокурор, импортирани от Висшия правосъден съвет.

В Конституцията е записано, че тези отчети са " за използването на закона и за активността на съдилищата, прокуратурата и проверяващите органи ". Веднага по-късно е записано, че Народното събрание " може да изслушва и приема и други отчети на основния прокурор за активността на прокуратурата по използването на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика ". Въпросната наредба е нова и бе въведена с последните промени в Конституцията точно с концепцията за по-добър надзор върху прокуратурата и основния прокурор.

В настояването си до Конституционен съд Цацаров разгласи, че въпросният текст се схваща нееднозначно, като се очертавали две противоположни тези. Първата била, че отчетите на основния прокурор по своята същина съставляват систематизирана аналитична информация за активността на прокуратурата по използването на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика. Втората теза е, че Народно събрание е в правото си да изслушва и приема отчети на основния прокурор по отношение на предмета и развоя на съответно наказателно произвеждане.

Самият Цацаров счита, че Народното събрание не би следвало да чака от основния прокурор отчет за подхванатото и откритото от прокуратурата по съответно наказателно произвеждане, както и прогноза за бъдещия му край. Конституционен съд поддържа позицията на Цацаров и постановява, че Народното събрание не може да изисква от основния прокурор отчет по отношение на активността на прокуратурата по съответно наказателно произвеждане. Съдът към момента не е оповестил претекстовете си.

С това решение и с вчерашния тълкувателен акт на Конституционен съд на процедура депутатите няма да имат право да задават въпроси на прокурорите и следователите даже в случай че има анкетна комисия по несъмнено дело. Това ще е реалност, без значение че законодателят е планувал опцията за закрити съвещания, на които да се изнасят най-големите държавни секрети.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР