През ноември лихвеният процент се повиши до 0,59 на сто,

...
През ноември лихвеният процент се повиши до 0,59 на сто,
Коментари Харесай

БНБ вдигна основния лихвен процент

През ноември лихвеният % се увеличи до 0,59 на 100, а за декември измерителят, който се дефинира на база подписаните покупко-продажби на междубанковия пазар у нас, доближи 1,30 на 100.

Българската национална банка (БНБ) разгласи главен лихвен % (проста годишна лихва) в размер на 1,42 на 100, считано от 1 януари 2023 година, оповестяват от Българска телеграфна агенция.

Българска народна банка стартира да афишира по-високи лихвени проценти считано от октомври тази година, когато от 0 на 100 той стана 0,49 на 100, след първото нарастване от 2016 година

През ноември ОЛП се увеличи до 0,59 на 100, а за декември измерителят, който се дефинира на база подписаните покупко-продажби на междубанковия пазар у нас, доближи 1,30 на 100.

ОЛП се ползва лимитирано на банковия пазар у нас и визира някой левови заеми, множеството банки употребяват данни от " Лихвената статистика " на Българска народна банка при установяване на своите референти лихвени проценти, които са част от цялостната цена на даден заем или заем.

С увеличавана на ОЛП нараства и законната рента за веселба, която е 10 на 100 плюс цената на знака. Досега обаче макар повишаването от октомври наказателната рента не се промени, тъй като тя се дефинира два пъти в годината - през юли и януари. Това значи, че още от идващия месец Националната организация по приходите би трябвало да вземе поради увеличението на ОЛП.

Увеличаването на ОЛП идва на фона на нарасналите лихвени равнища от Европейската централна банка, които оказват своето въздействие и върху паричния пазар у нас.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР