През ноември инфлацията в еврозоната се забави рязко до 2,4%

...
През ноември инфлацията в еврозоната се забави рязко до 2,4%
Коментари Харесай

Заради спада на енергийните цени: Инфлацията в еврозоната пада

През ноември инфлацията в еврозоната се забави внезапно до 2,4% от 2,9% през октомври, сочат предварителните данни на Евростат. Това е най-ниската ѝ стойност от юли 2021 година насам.
На месечна база показателят на потребителските цени (CPI) се намали с 0,5% през отминалия месец, отбелязвайки най-солиден спад в границите на 30 дни от януари 2020 година насам.
Продължаващото солидно закъснение на инфлацията се дължи на спада на енергийните цени, като те се намаляват през ноември с 11,5% на годишна база. В същото време и цените на храните, алкохола и тютюневите произведения порастват по-бавно (6,9% от 7,4% през октомври), както и тези на неенергийните индустриални артикули (до 2,9% от 3,5 на сто). Скокът на цените в бранша на услугите пък се забавя до 4% от 4,6% през октомври.
Основната инфлация (без цени на храни и енергия) отслабва през ноември по отношение на година по-рано - до 3,6%, отбелязвайки най-слаб напредък от април 2022 година насам. С това следващо по-силно от предстоящото закъснение, инфлацията към този момент доближава целевото равнище на ЕЦБ от 2 на 100. Банката обаче твърди, че главната инфлационна динамичност е по-упорита, в сравнение с наподобява, и  инфлацията в реалност ще се върне над 3% идната година, достигайки задачата от 2% едвам в края на 2025-а. Това пък ще наложи банката да поддържа лихвения % по депозитите си на рекордно високото настоящо равнище от 4% за нескончаем интервал от време.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР