През ноември инфлацията в Европа спадна значително до 2.4%, което

...
През ноември инфлацията в Европа спадна значително до 2.4%, което
Коментари Харесай

Облекчение за Европа – инфлацията спада все по-близо до целта от 2%

През ноември инфлацията в Европа спадна доста до 2.4%, което е най-ниското ниво от над две години насам.

Спадът , дължащ се на внезапното намаляване на енергийните разноски, донесе облекчение в изискванията на продължаваща рецесия с разноските за живот. Въпреки това по-високите лихвени проценти съставляват предизвикателство за растежа на стопанската система.

Eurostat, статистическата организация на Европейски Съюз, регистрира спад на инфлацията за 20-те страни от еврозоната от 2.9% през октомври. Този незабравим спад внезапно контрастира с пика от 10.6% през октомври 2022 година по време на енергийната рецесия, която натовари семействата и бизнеса.

Сегашната стойност на инфлацията се приближава компактно до задачата на Европейската централна банка от 2%, което е резултат от поредното повишение на лихвените проценти от лятото на 2022 година насам. И въпреки всичко това достижение забави икономическия напредък.

Базисната инфлация, изключваща волатилните цени на горивата и храните, спадна до 3.6% този месец от 4.2% през октомври, надминавайки упованията на анализаторите. Възникват спекулации, че ЕЦБ може да резервира лихвените си проценти по време на идното си съвещание на 14 декември.

Андрю Кенингам, основен икономист за Европа на Capital Economics, посочи предизвикването пред ЕЦБ да пренебрегне обрата в инфлационните трендове.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард акцентира на решенията, учредени на данни, като даде обещание да резервира лихвените проценти високи, до момента в който не бъдат реализирани инфлационните цели.

Въпреки спада на цените на енергоносителите с 11.5% от ноември 2022 година насам, опасенията остават заради световните спорове. Цените на питателните артикули в еврозоната, въпреки и леко понижени, остават с 6.9% по-високи от тези преди година.

Лагард предизвести да не се чества прибързано, изключително в Германия, където инфлацията понижа до 2.3% от 3% през октомври. Германия е изправена пред бюджетна рецесия и стопански провокации, изострени от дефицита на сила в резултат на понижените доставки на съветски природен газ.

Икономиката на еврозоната се сблъска със застоялост през тази година, като се сви с 0.1% през тримесечието от юли до септември по данни на Eurostat. OECD предвижда нищожен напредък от 0.6% за цялата година, който се чака да нарасне нищожно до 0.9% през 2024 година

 

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР