През ноември 2023 г. излезе брой 7 на Жената е“

...
През ноември 2023 г. излезе брой 7 на Жената е“
Коментари Харесай

“Жената е” 2023 – откриваща и създаваща през погледа на списание „Мениджър“

През ноември 2023 година излезе брой 7 на „ Жената е “ – обичайното годишно издание на сп. „ Мениджър “. Фокус на изданието са дамите, които влизат в значими функции – такива на изобретатели, откриватели, вложители, иноватори и основатели.

Иноваторите са се осмелили да ползват нови тактики в ръководените от тях компании или със собствен сътрудник. Инициаторите са се отдали на значими обществени дела. Следват ги изобретателите – дамите, основали или работещи върху нов въодушевяващ артикул, технология или услуга. Изследователите са тези, търсещи решения за един по-пълноценен живот. За край списанието показва вложителите – дамите, които влагат време и запаси за триумфа на другите.

Многоликият водач

Първата публикация в изданието дава отговор на въпроса какви са изискванията в България за развиването на дамите водачи. Защо се нуждаем от дами на лидерски позиции? Много висши управителни екипи на разнообразни организации към момента не осъзнават цената на дамите на основни позиции. Такъв е казусът във всички браншове, в това число бизнес, държавно управление и гражданско общество. Това, което излиза наяве от последните проучвания обаче, е, че организациите ще процъфтяват от ден на ден, когато и мъжете, и дамите заемат управнически и лидерски функции. Разбирането на смисъла и цената на приобщаването в тези групи и организации е сериозно и навременно, изключително в нашия бързо изменящ се свят.

Тихата гражданска война на Клаудия Голдин Не сте единствените, които се питат коя е Клаудия Дейл Голдин и дали след 93-мата мъже, носители на Нобел за стопанска система, Академията в Стокхолм просто не реши, че е извънредно време да отличи жена.

Голдин е 64-тата жена Нобелов лауреат въобще и първата независима носителка на наградата за стопански науки. Веднага откакто издава книгата си Understanding the Gender Gap: An Economic History of American Women, през 1990 година става първата жена, получила покана да се причисли като титулярен професор към департамента по стопанска система на „ Харвард “. „ Тя е извънреден стопански историк и първокачествен прибавен икономист “, споделя тогава професор Джефри Г. Уилямсън и прибавя, че новата ѝ книга за джендър стопанската система „ наподобява, може да е класика “.

Забравените в сенките на историята „ Жената е “ се обръща взор обратно в историята, с цел да опише кои са Теодора Райкова-Ковачева, Христина Хранова, Димитрана Иванова, Царица Елеонора Българска и Елисавета Карамихайлова и какъв е техният принос към обществото ни.

Те остават „ Непознатите “, „ В сенките “, „ Забравените “. Това са все част от имена на планове от последните години, които се пробват да осветлят делата им, само че макар тях иноваторките, първите, бунтарките и просветителките не престават да бъдат елегантно маргинализирани и комфортно премълчавани.

Да застанеш абсолютно зад идея

През това лято София осъмна с няколко билборда със задушаващо обръщение. „ Ако имахме същинска детска болница, Даная може би щеше да е още тук “, споделяха те. А зад тях стои Ани Стоянова – майка на 15-годишната Даная, която изгуби борбата за живота си, само че стана донор и даде късмет за живот на няколко индивида. Тя схваща, че болката не понижава, а с цел да оцелееш, би трябвало да станеш по-голям от нея. И става – посредством основаването на фондация „ Даная “ – нейното заричане, че постоянно ще се пробва да прави този свят по-поносим и ще направи всичко по силите си да не допусне друга Даная.

„ Жената е “ споделя историите на смелите и мощни дами – на тези, които не познават граници и надскачат всекидневно капацитета си, с цел да открият нови хоризонти пред себе си и обществото. В своя тирада пред студентите на Университета Колумбия Мерил Стрийп споделя „ Жените са по-добри актриси от мъжете. Защо ли? Защото те влизат в функции цялостен живот и ги играят брилянтно. “

Може да намерите специфичното издание в разпространителската мрежа в цялата страна, в платформата за цифрово четене ZinZin и в подсайта на списание „ Мениджър “ на manager.bg/списание.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР