През ноември 2021 г. учени разработиха тест за скрининг на

...
През ноември 2021 г. учени разработиха тест за скрининг на
Коментари Харесай

Новоразработени паразитни червеи могат да убиват ракови клетки

През ноември 2021 година учени създадоха тест за скрининг на рак благодарение на генетично модифицирани кръгли червеи. Те откриват ранни признаци на рак на панкреаса единствено от капка урина.

Сега откриватели от университета в Осака са разкрили, че избран тип микроскопични, известни като нематоди, могат да убиват ракови кафези.
Това гласи прессъобщение на институцията, оповестено предишния месец
За да се реализира това, червеите би трябвало да бъдат покрити с „обвивки“ на основата на хидрогел. Тези обвивки могат да бъдат в допълнение създадени, с цел да транспортират функционален товар (вещества, убиващи рака).
Червей, обитаващ морето, който търси ракови клетки
Един от тези типове нематоди е Anisakis simplex – микроскопично морско създание, което изключително обича раковите кафези.

Съобщава се, че Anisakis simplex усеща рака, евентуално посредством разкриване на „миризмата“ му, и се прикрепя към раковите тъкани. Това ни накара да се запитаме дали тя може да се употребява за снабдяване на противоракови лекувания непосредствено до раковите кафези в човешкото тяло.
Вилдан Мубарок, първи създател на проучването, представен от Interesting Engineering.
Изследователите вземат решение да проучат система за нанасяне на обвивки върху нематодите, с цел да основат гелоподобен пласт по цялото им тяло. Той би трябвало да ги защищава от веществата, убиващи рака, с които ще бъдат снабдени. Крайните резултати са нематоди, снабдени с костюм с дебелина към 0,01 mm.
Още по-хубавото е, че целият развой лишава единствено 20 минути
Резултатите бяха доста ясни. Обвивката по никакъв метод не пречеше на оцеляването на червеите и беше задоволително гъвкава, с цел да резервира подвижността и естествената дарба на червеите да търсят привлекателни миризми и химически сигнали.
Шинджи Сакай, старши създател на проучването. Антиракови сътрудници, доставяни непосредствено до раковите клетки
След това откривателите опитват с използването на противоракови сътрудници върху нематодите. Обикновено това може да бъде нездравословно за паразитните червеи, само че в този случай съществата са били предпазени от хидрогелната си ризница. Учените открили, че новосъздаденият червей може да придвижва и доставя противоракови сътрудници, с цел да убива ракови кафези in vitro.

Нашите открития демонстрират, че нематодите евентуално могат да бъдат употребявани за снабдяване на функционални товари до редица характерни цели в бъдеще. Като се има поради адаптивността на хидрогелните обвивки, тази система за доставка, основана на червеи, е обещаваща освен за снабдяване на противоракови медикаменти до туморни кафези при пациенти, само че има и евентуални приложения в други области, като да вземем за пример снабдяване на потребни бактерии до корените на растенията.
Вилдан Мубарок Изследването е към момента в начален стадий и може да срещне няколко казуса по време на разработването
Налице е фактът, че доста хора няма да желаят паразитни червеи в организма си. Съществува и въпросът по какъв начин да се управляват съществата, откакто бъдат въведени в него. Все отново във връзка с лекуването на рака това дава вяра за ново и дейно решение.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР