През ноември 2020 г. Службата по геодезия, картография и кадастър

...
През ноември 2020 г. Службата по геодезия, картография и кадастър
Коментари Харесай

Ахмед Доган губи делото за Росенец, плажът остава достъпен

През ноември 2020 година Службата по геодезия, картография и кадастър (СГКК) в Бургас издаде заповед за изменение на кадастралната карта, както и за регистриране на линията край резиденцията като " крайбрежна плажна линия ". Така територията щеше да получи отбрана против застрояване и бе обезпечен общественият достъп до нея с трайно предопределение на територията като " предпазена ", написа още Медиапул.бг.

Проектантът на лятната резиденция арх. Калин Тихолов обаче апелира решението за вписването на плажната линия с аргумента, че то е нелегално. В жалбата си той декларира, че представляваната от него компания " Стрейтлайн " е притежател на сграда на плажа и заради това оспорва изменението на кадастъра. Така вписването на плажа в кадастъра бе спряно.

В решение на административен съд - Бургас от 9 декември т.г. се споделя, че арх. Тихолов няма юридически интерес да апелира решението за вписването на крайбрежната територия като плаж. Съдът споделя, че става дума за два имота. Единият е изключителна държавна благосъстоятелност, защото е крайбрежна линия, а другата е обществена държавна благосъстоятелност и е предопределен за застрояване.

Арх. Тихолов не може да претендира за издаването на нов кадастър, тъй като постройката, за която има документи за благосъстоятелност, е непокътната, споделя съдът.

" Сградата се резервира, както е отразена, като в кадастралния указател се резервира и вписването на собствеността във връзка с нея. Тоест постройката остава остава в терен, който е в същия тип и се резервира напълно, заради което правата на сдружението не са наранени ", се споделя в решението на съда.

Скоро обаче въпросната постройка евентуално няма да я има. Само преди три седмици двуетажната сграда на плажа край сарая бе оповестена от Бургаския административен съд за противозаконна и подлежаща на срутване.

Съдебните каузи започнаха през август 2020 година, откакто гражданските митинги накараха Община Бургас внезапно да се сети, че може би има нещо нелегално към сарая в " Росенец ".

Едната от постройките, които бяха оповестени за противозаконни, бе точно двуетажната сграда на плажа. Тя е най-близо до мястото, където през юли 2020 година водачът на " Демократична България " Христо Иванов дебаркира с гумена лодка.

Фирмата " Стейтлайн ", която се води за един от притежателите на населявана от Доган резиденция, апелира събарянето. Неин представител е известният проектант Калин Тихолов, който е проектирал сараите. Фирмата апелира заповедта с аргумента, че постройката е вдигната на плажа през 1978 година, заявена е и за нея даже са плащани локални налози.

Дружеството афишира, че постройката е употребена повече от 10 години, откакто купува част от парцелите в този регион. По делото има доказателства, че постройката е заявена за заплащане на налози едвам предходната година.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР