През ноември 2020 г. чудовищна вълна се появява буквално от

...
През ноември 2020 г. чудовищна вълна се появява буквално от
Коментари Харесай

Четириетажна вълна убиец - най-екстремната, която някога сме засичали

През ноември 2020 година чудовищна вълна се появява безусловно от нищото наоколо до крайбрежието на Британска Колумбия и повдига една самотна шамандура на близо 17,6 метра.

Днес експерти потвърдиха, че тази четириетажна водна стена е най-екстремната вълна палач, записана в миналото.

Смята се, че сходно извънредно събитие се случва един път на 1300 години. Нещо повече - без наличието на шамандурата евентуално нямаше и да разберем за него.

Въпросната вълна палач. Източник: MarineLabs

Векове наред вълните убийци се считат за морски фолклор. Чак през 1995 година митът се трансформира във факт. На този ден на връх нова година една 26-метрова вълна ненадейно връхлита петролна платформа на към 160 км от крайбрежието на Норвегия. Тя е кръстена Драупнер и безусловно разрушава на пух и прахуляк всички предходни модели, основани от учените.

Впоследствие са засечени дузини талази убийци (някои даже в езера) и въпреки и тази край Юклует, о-в Ванкувър, да не е най-високата, нейният условен размер спрямо вълните в близост е невиждан.

Учените назовават вълна палач всяка вълна, която надвишава два пъти височината на вълните в близост. Драупнер да вземем за пример е достигала 25,6 метра височина, до момента в който прилежащите талази са били едвам 12-метрови. За съпоставяне, вълната край Юклует е била 3 пъти по-голяма по отношение на своите събратя.

„ По всяка възможност в съразмерно отношение вълната Юклует е най-екстремната вълна палач, записана в миналото “, споделя физикът Йоханес Гемриг от Университета във Виктория.

Учените към момента се пробват да схванат по какъв начин тъкмо се образуват вълните убийци, с цел да можем да предвиждаме тяхната поява с оптималната точност. Как? Като ги мерят в действително време или основават модели, които демонстрират по какъв начин тъкмо ги опустошава вятърът в близост.

Изследването е оповестено в Scientific Reports. 

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР