През мобилния телефон всеки вече може да ползва 190 административни

...
През мобилния телефон всеки вече може да ползва 190 административни
Коментари Харесай

Облекчение! Ползваме през телефона 190 услуги от чиновници

През мобилния телефон всеки към този момент може да употребява 190 административни услуги. Държавна организация „ Електронно управление” показа по какъв начин става достъпът до портала https://egov.bg/wps/portal/, който дава опция на потребителите да вършат информации, да подписват и подават документи онлайн и даже да заплащат свои отговорности към администрацията електронно, написа "Труд ".

За задачата е необходим дипломиран електронен автограф, който по принцип коства сред 28 и 60 лева годишно. Но в случай че ползвате единствено пет подписа годишно, може да не заплаща за абонамент, а издаването му е гратис.

От организацията подсигуряваха, че електронният автограф е законово контролиран механизъм и няма заплаха за персоналните данни на хората, защото приложението на телефона употребява биометрични данни – лицево различаване и пръстов отпечатък за влизане в системата. Порталът е пуснат тестово и през идващите четири месеца достъпът ще бъде безвъзмезден, само че за част от услугите ще се заплаща – за тези, за които и досега се изискват пари на гише за издаването на даден документ. За съпоставяне от Национална агенция за приходите дават напълно гратис своите онлайн услуги, без електронен автограф.

В момента в портала Evog можете да заявите електронно удостоверения, да вземем за пример издаване на записка за сегашен адрес, за фамилно състояние, заявяване на обществени помощи или да поискате онлайн уверение за застрахователен стаж. От КАТ са показали интерес към портала и сега с организацията договарят да се даде опция през него да променяме дребен и огромен ваучър на автомобила, с което да спестим няколко часа очакване на опашки.

От държавната организация разясниха, че съществени регистри и системи на централната администрация към този момент са свързани в системата RegiX. Там се правят 165 вида информации от 62 регистъра на централни администрации. Над 2 млн. транзакции за достъп до информация се реализират приблизително на месец през портала. Най-голямата част от тях са инспекция на документи за кандидатстване в детските градини.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР