През миналата учебна година над 6 000 родители се включиха

...
През миналата учебна година над 6 000 родители се включиха
Коментари Харесай

Над 6 000 родители се се включили в различни дейности за развитие на позитивна образователна среда

През предходната образователна година над 6 000 родители се включиха в разнообразни действия за развиване на положителна просветителна среда и понижаване на експанзията учебно заведение. Това заяви министърът на образованието и науката проф. по време на конференцията „ Родители и учители: Заедно за детето “, проведена Асоциация Родители. По думите му дейностите се реализират в над 30 учебни заведения в страната по Националната стратегия „ Стъпки дружно “ и са ориентирани към създаване на положителни връзки както сред родители и учители, по този начин и сред децата в границите на самите просветителни институции посредством развиване на техните обществени и прочувствени умения. „ Това е може би най-хубавата предварителна защита на експанзията и насилието освен в границите на учебното заведение, само че и на нашето общество “, сподели министър Цоков.

Като различен добър образец той уточни плана „ Равен достъп до обучение в условия на рецесии “. По него над 6 100 родители се включиха в занимания в детските градини дружно с учителите и децата - разнообразни игри, тематични арт работилници, кулинарни надпревари, беседи и други Целта бе попречване на отпадане от просветителната система и по-активно наличие на децата в предучилищните групи. 

„ Има още доста неща, които можем да създадем дружно “, посочи министър Цоков. Едно от тях е обвързвано с казуса с несъразмерната приложимост на електронните устройства в класната стая, които децата употребяват не за образователни цели, а за развлечение. Това е и едно от нещата, върху които подчертава при визитата си у нас преди дни и основателят на проучването PISA доктор Андреас Шлайхер. „ Това е тематика, по която можем да предизвикваме взаимна акция сред министерството, синдикатите и наставнически асоциации “, съобщи министър Цоков. По думите му това е развой, който би трябвало да стартира още от ранна възраст и да се търси верен баланс, тъй като от време на време, когато децата тръгнат на учебно заведение, това стартира да им пречи. „ Това се случва даже и в учебни заведения, които са рестриктивно по повод телефоните и електронните устройства, тъй като децата са развили някаква форма на взаимозависимост към тях “, уточни министър Цоков. Той подчертава, че дружно с това обаче не би трябвало да се подценяват изгодите от потреблението на цифровите технологии в някои области на образованието и е доста значимо да се намира верният баланс.

Проф. Цоков уточни, че родителите имат значима роля и за построяването на нов образ на просветителната система. „ Нашата концепция е българското учебно заведение от насочено към изпитите и оценката, да стане насочено към образуване на умения за живота и към предоставяне на на практика познания. Визията ни е да има баланс сред образуването на университетски умения и компетентности и благополучието на детето и ученика в границите на класната стая. Няма по какъв начин детето да е наред в учебно заведение, в случай че то не е наред в фамилията и фамилната среда “, посочи проф. Цоков. Според него значима взаимната задача на просветителните институции и родителите е по този начин да се ориентират връзките в фамилията и по-късно учебното заведение, че да бъдат ориентирани към по-голям позитивизъм и да се работи за общественото и прочувственото развиване на детето.

В събитието участваха и ръководителят на Комисията по образованието и науката в Народното събрание Красимир Вълчев, началникът на кабинета на министъра на образованието и науката Наталия Михалевска, заместник-председателят на Комисията по обучение, просвета, просвета и културно разнообразие в Столичния общински съвет Цветелина Симеонова - Заркин, шефове и учители от цялата страна.

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР