През миналата седмица получих SMS от Сирия: "Генерал Хадур изпълни

...
През миналата седмица получих SMS от Сирия: "Генерал Хадур изпълни
Коментари Харесай

Робърт Фиск: Не е за вярване, но Асад печели войната в Сирия

През предходната седмица получих SMS от Сирия:

"Генерал Хадур извърши обещанието си. "

Ясно ми беше какво значи това.

Преди пет години се срещнах с Мохамед Хадур, командващия малко поделение на сирийската войска в източно предградие на Алепо, което бе непрекъснато обстрелвано от бойци на "Даеш ". Тогава той ми сподели своята карта и сподели, че ще освободи тези улици след 11 дни.

През юли тази година още веднъж се срещнах с Хадур, този път надалеч на изток в сирийската пустиня. Той сподели, че ще влезе в обсадения град Дейр аз Зур до края на август. Малко внезапно му припомних, че предходния път даде обещание да освободи Алепо за 11 дни, само че сирийската войска загуби за това повече от 4 години. Това бе от дълго време, изясни Хадур. Тогава армията към момента не можела да води партизанска война. Тя била обучавана да завладее Голанските възвишения и да пази Дамаск. Но в този момент се научила.

Тя в действителност се научи. В пустинята Хадур описа, че ще бомбардира градчето Сухна (направиха го най-много руснаците), а по-късно войските му ще тръгнат оттова към Дейр аз Зур, който към този момент три години е блокиран от "Даеш ", затворила там 80 000 мирни поданици и 10 000 военнослужещи. Хадур сподели, че ще стигне до Дейр аз Зур на 23 август. Той съвсем не сбърка. Сега генералът освобождава останалите региони на града, след което ще поведе войските си към сирийско-иракската граница.

Когато Хадур превземе дефинитивно града, той ще тръгне към границата и ще стигне до края на Сирия. Алепо през днешния ден е напълно в ръцете на държавните войски. И единствено провинция Идлиб остава огнище на опозиция на въстаниците (предимно бойци ислямисти, в това число от "Ал Кайда "), на доста от които бе позволено да се трансферират там в подмяна на предаването на няколко сирийски града. Изглежда, в този момент се случва немислимото - войските на Башар Асад, наподобява, печелят войната.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР