През миналата седмица най-големият прозиводител на електрически автомобили Tesla обяви,

...
През миналата седмица най-големият прозиводител на електрически автомобили Tesla обяви,
Коментари Харесай

Пазаруването на биткойни - автогол в полето на зелените амбиции на Tesla

През предходната седмица най-големият прозиводител на електрически коли Tesla разгласи, че е трансферирал 1,5 милиарда $ от активите си във водещата криптовалута биткойн. Това докара до ново повишение на интереса към виртуалната валута, която доближи нов исторически връх на цената си от 47 000 $ малко по-късно.

Решението обаче в действителност опонира на визията на компанията за незамърсяващи транспортни средства и ниско въглеродни излъчвания, написа The Verge.

Както е известно биткойн е децентрализирана валута, която се поддържа от голям брой изчислителни машини или по този начин наречени „ копачки “, които са ситуирани без значение една от друга по целия свят. Това обаче значи голямо ползване на електричество. „ Копачките “ на биткойн в действителност изразходват повече електричество от цялото ползване на Аржентина и в една примерна ранглиста биха били 30-тата най-голяма страна по ползване на ток – към 120 тераватчаса на година.

Освен това колкото повече цената на биткойн скача, толкоз повече „ копачки “ се включват и толкоз по-сложни стават изчислителните процеси за поддръжката на блокчейна на биткойн, а от там се покачва и потреблението на електрическа енергия. По данни на Университета в Кеймбридж  ежедневната анюализирана консумация на електричество за поддръжката на биткойн се е повишила повече от 2 пъти от ноември 2020 година до през днешния ден.

Но въпреки и Tesla да има виновност за растежа на цената, защото е една от първите корпорации от този мащаб, които афишират, че ще работят с виртуалната валута, те в действителност имат единствено 0,17% от цялата пазарна капитализация на валутата.  Също по този начин не може да се каже сигурно какъв е въглеродният отпечатък на биткойн, защото „ копачките “ се включват и изключват на разнообразни места по света, само че нормално най-големите „ ферми “ са тук-там, където електричеството е на ниска цена, като в Китай да вземем за пример. Въпреки това най-лошите прогнози към този момент не се сбъдват, откакто през 2017 година проучване на Digiconomist планува, че до края на 2020 година биткойн ще използва сила, колкото целия свят, което явно не се случи.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР