През миналата седмица европейската статистическа служба Евростат излезе с доклад

...
През миналата седмица европейската статистическа служба Евростат излезе с доклад
Коментари Харесай

Дъpжaвaтa в EC, 43 пъти пo-мaлĸa oт Бългapия, ĸъдeтo xopaтa пoлyчaвaт пo $5200 зaплaтa

През предходната седмица европейската статистическа работа Евростат излезе с отчет за размера на минималните заплати на страните в Европейския съюз (ЕС) към януари 2018 година.

Без изненада преди всичко се подреди една от дребните страни на Стария континент, която години наред подсигурява най-високото минимално заплащане за жителите си.

Според изчисленията това е Люксембург, където равнището е 2000 евро при едвам 261 евро в близо 43 пъти по-голямата по повърхност България, да вземем за пример

Нещо повече обаче - междинната заплата в европейската страна се оказва освен най-голямата в Европейски Съюз, само че и най-голямата в света.

Изчисления на Организацията за икономическо развиване и съдействие (ОИСР) демонстрират, че там междинното годишно трудово заплащане към 2016 година е било 62 636 $. Това прави над 5200 $ месечно.

По този индикатор Люксембург изпреварва стопанска система номер 1 в света - Щатите, където междинната годишна заплата е към 60 100 $. Близо до тази граница са възнагражденията и в Швейцария.

В групата над 50 хиляди $ е междинната заплата в Австралия и Ирландия. След тях с над 40 хиляди $ са тези в Канада, Германия, Франция и Англия.

Единствената страна от Централна и Източна Европа в топ 12 на Организацията за икономическо сътрудничество и раз е Полша, където междинното годишно заплащане е 25 921 $ или по 2100 $ месечно. Преди нея е Испания с 37 333 $, а след нея е Мексико с 15 311 $.

 

 Infographic: The Countries with the Highest Salaries | Statista You will find more infographics at Statista

 

money.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР