През миналата година страната ни е произвела около 26 млн.

...
През миналата година страната ни е произвела около 26 млн.
Коментари Харесай

Българинът консумира средно по 3,5 литра сладолед годишно

През предходната година страната ни е произвела към 26 млн. литра сладолед и по този индикатор се подрежда на 16-та позиция измежду страните в Европейския съюз, демонстрират данни от разбор на Евростат за производството на сладолед в Европейски Съюз през предходната година. Така междинната годишна консумация на сладолед у нас е била към 3,5 литра на човек, което е под междинното за Европейски Съюз, където годишната консумация е била към 6 литра на европеец.

Пазарът у нас на сладкото наслаждение, което в разгара на лятото е неизменима част в менюто на съвсем всяко домакинство, надвишава към 100 млн. лв., демонстрират данни на специалисти в сектора. Общо фирмите у нас, които създават сладолед, са над 20, само че единствено половината от тях образуват към 90 на 100 от производството и продажбите на сладолед. Три от фирмите в Топ 10 пък образуват към 70 на 100 от производството и потреблението на сладкото наслаждение през лятото.

Водещите компании по произвеждане на сладолед са съсредоточени в София, Варна и Велико Търново, като съвсем всички влагат в производството на все по-здравословни артикули (сладолед и сладоледени торти) - с понижена захар, мазнини, нездравословни съставки и т. н. Част от водещите производители към този момент са намерили пазари и в Румъния, Албания, Македония, Косово, Италия.

Според специалисти от сектора промишленото произвеждане на сладолед у нас датира от към 70 години, само че пикът на производството е бил предходната година, като трендовете са 2018 година да доближи и да усъвършенства този индикатор.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР