През миналата година се проведе пилотното издание на резидентната програма

...
През миналата година се проведе пилотното издание на резидентната програма
Коментари Харесай

111 кандидати в резидентната програма за артисти


През предходната година се организира пилотното издание на резидентната стратегия на община Пловдив, в която трима художници – Цветан Кръстев, Марияна Василева и Кирил Кузманов, добре познати на художествената сцена, с богата биография и опит в разнообразни сфери на изкуството, пристигнаха в града под тепетата по покана на общината.

Задачата им по време на резиденцията бе да се насочи интереса към познати, обичани от всички и не толкоз познати обекти и монументи на културното завещание в Пловдив, като се употребяват необикновени креативен подходи към тях.

Тази година се организира отворена покана за присъединяване в резиденцията за актьори в Пловдив ContextAir, която да даде опция за по-разнообразен и конкурентен избор. Кандидатите в този момент са в друг стадий от кариерното си развиване, от млади създатели до одобрени експерти.

Отворената покана на ContextAir беше с краен период 20 март. Артистите, които се отзоваха на поканата, общо 111 създатели, са от страни като Румъния, Сърбия,  Босна и Херцеговина, Хърватия, Гърция, Германия, Франция, Швеция, Белгия, Италия, Чехия, Словения, Полша, Австрия, Унгария, Англия, Холандия, Испания, Чили, Тайланд, Грузия, Армения, Украйна, Русия, Финландия, Индия, Съединени американски щати, ЮАР, Бразилия и тн. Сред тях има и значително познати на сцената актьори от България.

Предстои назначение на жури, което ще дефинира резидентите в Пловдив за 2022. Критериите за селекция включват оценка на досегашния опит, само че също и на това, по какъв начин са показани предварителните хрумвания, препоръчани от всеки претендент, и до каква степен дават отговор на задачите на програмата и опциите на града.

Програмата е отворена за всички типове креативна изява, като се предизвикват разнородни интердисциплинарни взаимоотношения, както и развиването на партньорства с локалната културна сцена.

Интересно е, че доста от претендентите за присъединяване се изявяват по едно и също време в разнообразни сфери, съчетавайки в биографиите си да вземем за пример музика и спектакъл, дизайн и цифрови медии, музика и архитектура, пърформанс и радио, кино и занаяти, статуя и видео, архитектура и анимация и други. Но главно доминират представителите на образните изкуства.

Част от процеса на връзка по време на кандидатстването за ContextAir беше включването ѝ в няколко интернационалните платформи за резидентни стратегии, което да спомогне за нейната видимост. Това способства и за големия интернационален интерес.

Повечето от предварителните планове, с които артистите са кандидатствали, демонстрират забележителни знания върху българската история и просвета, както и върху даденостите на Пловдив, което е обещаващо и за предстоящите резултати от програмата.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР