През миналата година най-много пари са получавали работещите в IT

...
През миналата година най-много пари са получавали работещите в IT
Коментари Харесай

Заплатите са вече средно с 3-5% по-високи, а за извънреден труд вземаме 4,5 пъти по-малко от средното в ЕС

През предходната година най-вече пари са получавали работещите в IT бранша, до момента в който минимум са вземали работещите в хотелиерството и ресторантьорството. Това демонстрира разбор на КНСБ, данните от които бяха оповестени от президента на синдиката Пламен Димитров.
Според информацията, междинната работна заплата в IT бранша е 3150 лв., до момента в който при търговията на дребно, хотелиерството и ресторантьорството междинната заплата е 580 лв.. Разликата е съвсем 5,5 пъти. На второ място по високи заплати е сферата на въздушния превоз - междинна заплата от 2924 лв., а в застрахователната активност вземат приблизително по 2124 лв.. На противоположния полюс, дейностите по следствие и защита също са много ниско заплатени - 606 лв. приблизително, а при производството на дрехи и на обувки междинната заплата е надлежно 642 лв. и 609 лв..
Ако се направи съпоставяне с европейски страни, заплатата в България си остава най-ниска. Данните на КНСБ са на база данни на Евростат, като в евро междинната ни брутна заплата е 542 евро, а чистата - 423 евро.
През 2017 година междинната работна заплата се е нараснала с 11,8% и доближи 1060 лева, което по отношение на 2016 година е нарастване със 115 лева От 3% до 5% до 10 % е всеобщото нарастване на работните заплати . По-рядко то е над 10%. А основният икономист на КНСБ Любен Томев изясни, че през 2017 година компенсацията на 1 отработен час ексклузивен труд в България в 5,1 евро, при 23,1 евро приблизително за Европейски Съюз .
" През 2016 година започнахме акцията ни " Искам 100 лева повече върху заплатата си ". Година и половина по-късно нещата, които сме постигнали всички дружно са даже повече от това, което сме поискали за нарастване на приходите приблизително. През последните 5 години данните демонстрират, че дефицитът на фрагменти докара до общо преразпределение като компенсацията на наемния труд като отплата за наемните служащи се промени с повече от 6 процентни пункта по отношение на Брутният вътрешен продукт и доближи 43,1 процентни пункта от Брутният вътрешен продукт за предходната година ", сподели Димитров, представен от БГНЕС.
Той акцентира, че повече пари от творби труд отиват към труда, в сравнение с към капитала. " Вътрешното систематизиране на парите, стигнали до труда, които са 6,1 милиарда лева за последните 5 години, е незаслужено. Затова приказваме и за огромен % на работещи небогати, макар че на макро равнище имаме по-голямо систематизиране към труда ", уточни президентът на КНСБ.
В някои от секторите няма групови трудови контракти, които са, съгласно КНСБ, проблематични сектори-в доста от секторите на леката индустрия, химическата индустрия, хранителната индустрия. На общинско равнище над 150 групови трудови контракти, подписани в общините в страната. Най-добри резултати има във Варна, Бургас и Стара Загора за надграждане на работни заплати.
Димитров уточни, че Брутният вътрешен продукт за България за 2017 година е близо 100 милиарда лева Вътрешното търсене е главния мотор на растежа, а с 4,5% нараства крайното ползване за предходната година.
Според него има действителни благоприятни условия за по-голям напредък на приходите в промишлеността. Промишленото произвеждане е повишено с 36%, производството на съществени метали е повишено с близо 15%, а производството на химически артикули - с над 20%. Почти на всички места в секторите на индустрията има понижение на предопределение фрагментите и то не поради дефицит на работна ръка, съгласно данните на синдиката.
В сферата на услугите има браншове, които са ниско платени. При обичайно най-ниско платените браншове ресторантьорство, хотелиерство и търговия на дребно има растеж на междинната заплата, най-много в ресторантьорството, само че заплатите остават ниски. Може би поради това и е потребността от импорт на непознати служащи в тези браншове, разяснява Пламен Димитров.
КНСБ показа за трета поредна година отчет по групово договаряне на заплатите за 2017 година (по-известен като отчетът за приходите на КНСБ). Документът прави резюме на нарастването на възнагражденията в страната по браншове, райони и специалности през 2017 година и чертае посоките, в които те ще покачват през 2018 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР