През миналата година инфлацията в Австрия е била 8,6 процента.

...
През миналата година инфлацията в Австрия е била 8,6 процента.
Коментари Харесай

Отчетоха 8,6% инфлацията в Австрия през 2022 г.

През предходната година инфлацията в Австрия е била 8,6 %. Това съобщи по-рано през днешния ден генералният шеф на австрийската статистическа работа " Статистик Аустрия " Тобиас Томас, съобщи Българска телеграфна агенция.

В края на предходната година темповете й са понижени с помощта на въведената от през декември държавна " спирачка на цените на тока " и забележителното понижение на натиска върху цените на горивата, разяснява Томас. През декември инфлацията е 10,2 % при месечна инфлация от 10,6 % през ноември. Без въвеждане на " спирачката " инфлацията през декември би била 10,8 %, пресмятат експертите. „ При питателните артикули и заведенията за хранене повишението на цените към момента продължава “.

През 2022 година процентът на инфлация се е повишил над три пъти спрямо миналата 2021 година и отбелязва най-висока стойност от първата рецесия в цената на петрола през 1974 година. " Основната причина е повишението на цените на  енергията за семействата, горивата, питателните артикули и  заведенията за хранене ", отбелязва Томас.

За жилища, вода и сила повишението на разноските през 2022 година е приблизително 12,6 %, което е три и половина пъти повече, в сравнение с през 2021 година. Цените за превоз са се нараснали с 16,2 %, което е два и половина пъти повече, в сравнение с през 2021 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР