През миналата година икономиката на страната е пораснала с 4.2%

...
През миналата година икономиката на страната е пораснала с 4.2%
Коментари Харесай

Българската икономика е пораснала с 4.2% през 2021 г.

През предходната година стопанската система на страната е пораснала с 4.2% в действително изражение, демонстрират предварителни данни на Национален статистически институт. Така след спада от 4.4% през първата година на корона рецесията през 2021 година Брутният вътрешен продукт на България още веднъж се връща към напредък и значително възвръща изгубеното. Темпът на повишаване е най-бърз от 2008 година насам, въпреки ненапълно да се дължи на по-ниската база за съпоставяне.

Резултатът леко надвишава упованията, като надвишава с 0.2 процентни пункта заложената стойност в последната прогноза на Европейската комисия и с 0.5 пункта над държавната. Все отново растежът на Брутният вътрешен продукт на страната през 2021 година е под междинния за Европейски Съюз, който по предварителни данни на Евростат е 5.3%. С толкоз е повишена и стопанската система на еврозоната.

През 2021 година в България общо са създадени артикули и услуги на номинална стойност 132.7 милиарда лева Така Брутният вътрешен продукт на глава от популацията номинално нараства до 19 268 лева
Реклама Бързо, само че не задоволително
Ръстът от 4.2% се реализира и с помощта на по-високия резултат през последното тримесечие. Той е 4.7% на годишна база и е ревизиран с 0.2 пункта нагоре по отношение на първичните експресни оценки на Национален статистически институт. Числата регистрират действителното повишаване на производството и са поправени за инфлацията, защото за изчисленията се употребяват непрекъснати цени.

Реалният Брутният вътрешен продукт на страната с малко не съумява да доближи равнището си отпреди началото на пандемията, като през 2021 година остава с към 0.39% под цената от 2019 година, демонстрира статистиката. През 2021 година най-вече пораства крайното ползване - със 7%, само че вложенията понижават с 1% на годишна база. Износът на артикули и услуги записва нарастване близо 10%, а вносът е 12% нагоре.

Брутната добавена стойност през предходната година възлиза на 115.4 милиарда лева и в действителни измерения регистрира растеж 3.6% спрямо 2020 година Най-голяма част от цената се основава от бранш услуги - 69.2%, въпреки че делът му понижава с 1.5 пункта по отношение на 2020 година Промишленото произвеждане способства с 26.5% за БДС, а земеделието - с 4.3%, като делът им леко се усилва за сметка на бранш услуги.
Производителността на труда също наваксва
Производителността на труда на един ангажиран се усилва с 4% през 2021 година спрямо миналата година, сочат предварителните данни на Национален статистически институт, откакто през 2020 година индикаторът спадна с 2.1%. Заетите лица предходната година са били 3.5 млн., а отработените часове - 5.6 милиарда Така един работещ е съдействал приблизително с 38.4 хиляди лева за Брутният вътрешен продукт. През 2021 година релативно се е нараснал делът на работещите в бранш услуги главно за сметка на заетите в земеделието.
Реклама
През последното тримесечие на предходната година продуктивността на труда пораства с 4.3% на годишна база.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР