През миналата година Adidas пусна в продажба нови маратонки, чиито

...
През миналата година Adidas пусна в продажба нови маратонки, чиито
Коментари Харесай

Голямата революция на Аdidas

През предходната година Adidas пусна в продажба нови маратонки, чиито подметки са направени посредством 3D принтиране

Германският производител на спортни артикули трансформира тактиката си, като се концентрира върху производството на 3D принтирани модели и създаване на по-малки автоматизирани заводи.Компанията се пробва и да отговори на възходящото търсене на потребителите на екологично виновна и устойчива мода.Аdidas не е единствената, която работи в тази посока – съперниците Nike, New Balance, Reebok и Under Armour също влагат в такива производства.
Преди близо век немският обущар Ади Даслер направи гражданска война в спортните обувки. Днес колосът за спортни артикули Adidas продава над 400 млн. чифта годишно по целия свят и продължава да диктува разпоредбите на пазар на стойност десетки милиарди долари. Макар и по-малък от главния си съперник Nike, Adidas желае да е няколко крачки напред в трансформацията на бизнеса. Германският производител на спортни артикули трансформира тактиката си, като се концентрира върху производството на 3D принтирани модели и създаване на по-малки автоматизирани заводи, като в същото време се пробва да отговори на възходящото търсене на потребителите на екологично виновна и устойчива мода.

Принтирайте ми чифт обувки, апелирам

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики През предходната година Adidas пусна в продажба нови маратонки, чиито подметки са направени посредством 3D принтиране. По този метод компанията желае да премине към нов стадий в производството на спортни артикули. Предложението на Adidas – Futurecraft 3D, може да провокира същинска гражданска война в бранша. Maратонките са създадени по прецизен 3D модел на стъпалата на бъдещия си собственик. " Futurecraft 3D е първообраз и поръчка за иновация. Използвахме единствени по рода си комбинации от процеси и материали по изцяло нов метод. Нашата 3D разпечатана междинна част на подметката освен ни разреши да създадем страхотна обувка за тичане, само че и да използваме информацията за достиженията на спортистите, с цел да посрещнем потребностите на всеки от тях ", кaза Ерик Лидке, член на борда на шефовете на Аdidas.

Компанията дава обещание и бъдеще, в което всеки магазин от веригата на компанията ще може да предлага на място маратонки, пригодени напълно към самостоятелните потребности на клиента. В Adidas се пробват да реагират бързо на изменящите се трендове в бранша и да дадат на клиентите опция да проектират спортни обувки по собствен усет. Гигантът от дълго време дава опция някои от моделите му да бъдат направени с цвят по желание на клиента.

Според отчет на SmarTech Publishing триизмерното принтиране в областта на обувките за спорт и противоречивата екипировка като цяло ще се трансформира във опция за достъп до пазар в размер на 6.3 милиарда $ през идващите 10 години. Аdidas не е единствената, която работи в посока развиване на този сегмент потребителски артикули - Nike, New Balance, Reebok и Under Armour също поставят основни старания за това. Компаниите подхождат по друг метод и разчитат на разнообразни технологии и материали. Съществуват обаче някои общи трендове, които се основават на общата макротенденция на модерното произвеждане - всеобщо персонализиране и автоматизирано всеобщо произвеждане.

Да хванеш зелената вълна

В света на модата устойчивостта е една от най-актуалните трендове. Доскоро тази промишленост изоставаше по този параметър и не успяваше да отговори на възходящото търсене на потребителите на екологично виновна и устойчива мода. На него успяваха да отговорят най-вече нишови марки като Patagonia, Everlane, Rothy`s и Eileen Fisher, като те бяха и тези, които диктуваха протичащото се в целия продуктов набор. През последните години обаче тоталната доминация на тези марки измежду потребителите, за които устойчивостта е полезност, от ден на ден стартира да бъде поставяна под въпрос. И първите от огромните, които хванаха тази вълна, бяха водачите на пазара за спортни артикули Adidas и Nike.

Втората по величина компания за спортно облекло в света, която пусна обувки от рециклирани бутилки за пръв път през 2016 година, си е сложила задачата да продаде 11 млн. чифта обувки от рециклирани материали през 2019 година " Искаме до 2024 година да се отървем от полиестера и да използваме единствено рециклирана пластмаса ", сподели Ерик Лидке. Той съобщи, че към 50% от материалите, употребявани в 920 млн. обособени продукта, продавани от Adidas, сега са от полиестер, добавяйки: " Преходът към рециклирани материали не може да бъде изработен за една нощ, откакто мащабът ни е толкоз огромен. "

Усилията на Adidas не се изчерпват до това – тя трансформира и производството си. През последните три десетилетия главен приоритет на фирмите от развитите стопански системи беше да трансферират производството си в райони с по-ниски разноски за труд. Повишаването на заплащането в страни като Китай и развиването на роботиката през последните години направиха вероятни първите стъпки към превръщане на наклонността. През последните години спортният колос затвори всичките си заводи в Китай и заложи на нови, по-малки индустриални мощности с високо равнище на автоматизация в страни като Германия. Това разрешава опростяването на извънредно комплицираната верига за доставки на Adidas, а вследствие се намаляват и разноските за логистика и предпазване, както и нездравословното въздействие на активността на компанията върху околната среда.

Фабриката на Adidas в Ансбах е образец за това по какъв начин роботиката води до гражданска война в производството. Мощностите са вместени в дребна зала и се свеждат до шест машини в две поточни линии. Едната създава подметките, а другата – горната част на обувките. Целият развой по производството на чифт маратонки продължава пет часа. Автоматизацията в новата фабрика е толкоз огромна, че изисква единствено минимална човешка интервенция. Когато проработи пълноценно, фабриката ще има личен състав от единствено 160 души. Броят им може да бъде понижен още повече, въпреки че задачата не е цялостна автоматизация.

Adidas твърди, че новите индустриални мощности изпреварват с няколко години напъните в сходна тенденция на съперници като Nike и Under Armour. Американската водач от няколко години също приказва за връщане на производството от Азия, само че към момента не е финализирала този развой. Според анализаторите обаче е единствено въпрос на време всички компании от бранша да стартират да се надпреварват във връщането на производството по-близо до крайните клиенти. " Никой не крие, че има съревнование за това кой ще успее пръв да революционизира производството. Светият граал за бранша е комбинирането на автоматизацията и локализираното произвеждане ", декларира анализаторът в Deutsche Bank Дейвид Вейнер.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР