През месец юли се проведоха археологически разкопки на селищната могила

...
През месец юли се проведоха археологически разкопки на селищната могила
Коментари Харесай

Археолози откриха 102 находки край русенско село

През месец юли се организираха археологически разкопки на селищната могила до село Бъзовец под научното управление на доктор Димитър Чернаков. Участваха и експерти от музеите в Добрич и Свиленград, дипломирани археолози от СУ „ Климент Охридски “ и Великотърновския университет „ Св. Св. Кирил и Методий “, както и служащи от селото. Финансирането бе обезпечено от Регионален исторически музей - Русе музей. Любезно подпомагане оказаха локалният кмет Георги Малев и Спас Генов, арендатор на терена.
Открити са 102 находки от керамика, кост, рог, камък, представящи пластика, сечива за ежедневни потребности, украшения.
През сезона са проучени общо 100 кв. м. Продължи проучването на културен слой, датиран в първата половина на каменно-медната ера (4800 – 4600 година прочие Хр.). Проучено е пространство в източната външна страна на селищната могила, употребявано за индустриална активност. Разкрити са останките на две пещи, ситуирани една до друга. Предполага се, че са били покрити с заслон, построен от дърво.  
Първата от тях е с полусферична форма, издигната върху глинен подиум с размери 1,20/1 м. Изградена е от дървена колово-плетена структура, обмазана с пълен пласт глина от вътрешната и външната страни, след което опалена. Съставена е от две камери, ситуирани една над друга. Долната камера е горивна и е отчасти вкопана в античния терен. Отворът на пещта е в югоизточната част. Затварян е с неголеми камъни. Над нея е била построена скара също от глина и дърво, предопределена за слагане на предметите за изпичане. Над скарата е имало построен купол, който оформя горната камера. Върху подиума на пещта са построени две успоредни стени от глина, оформяйки загради от южната и западната страни на пещта.    
Втората пещ се намира на метър и половина западно от първата. Има съвсем квадратен проект с размери 1,90/1,80 м. Подложка от натрошени керамични съдове служи за основа. Има три стадия на обмазване. Южно от пещта има построено преградно оборудване за боклуци, отделено от нея с ниска глинена стена.
Наблизо до пещите е намерено доста количество от керамични съдове, само че и кухненски боклуци – скотски кости и черупки от речни миди. Вероятно пещите са употребявани освен за печене на глинени съдове, само че и за топлинна обработка на храна. В края на разкопките южно от пещите са регистрирани нарушавания на структурата на отчасти горяла сграда, която ще се изследва през дейния сезон на 2020 година
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР