През месец януари Министерството на енергетиката ще пуска в каналите

...
През месец януари Министерството на енергетиката ще пуска в каналите
Коментари Харесай

МЕ с онлайн кампания за стимулиране на енергийната ефективност

През месец януари Министерството на енергетиката ще пуска в каналите си в обществените медии къси препоръки за възстановяване на енергийната успеваемост от страна на семействата. Онлайн акцията е под наслов „ Енергийната успеваемост: по-ниски сметки, по-топли домове “.

Стартът ѝ съвпада и с отварянето за кандидатстване по втората процедура за енергийно ефикасни системи за улично осветяване. След осъществяването на плановете смененото улично осветяване би трябвало да спести на общините не по-малко от 30% от изразходваната електрическа енергия. 

Енергийната успеваемост е стратегически приоритет за Европа и неслучайно енергийният съюз почива на правилото „ Енергийната успеваемост преди всичко “. Европейски Съюз си слага все по-амбициозни цели за понижаване на първичното и крайното ползване на сила. Целта е опазване на естествените запаси, възстановяване на околната среда и качеството на живот, както и икономисване на разноски. В последна сметка най-евтината сила е тази, която няма да бъде употребявана.  

Потреблението на електрическа сила и отоплението се пресмятат в kWh. Един киловатчас подхожда на употребяваната сила от електрически апарат с мощ един киловат (=1000W) за един час. Нека си „ преведем “ това с образци: един киловатчас електрическа сила би стигнал за сърфиране в интернет на домашния компютър в продължение на към шест часа или към четири часа гледане на телевизия на огромен плазмен тв приемник с плосък екран. Това е и количеството сила, с което бихте могли да измиете чиниите у дома с ефикасна миялна машина или да пуснете битов климатик за един час. Затова препоръките ни ще са ориентирани към минимизиране на употребяваната сила с предприемането на относително лесни стъпки, оповестиха от пресцентъра на МЕ. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР