През месец януари 2024 г. от пристанищата в град Одеса

...
През месец януари 2024 г. от пристанищата в град Одеса
Коментари Харесай

Износът от пристанище Одеса през януари се доближава до предвоенните нива

През месец януари 2024 година от пристанищата в град Одеса и покрайнините му са изнесени общо 6,3 млн. метрични тона артикули, което е " съвсем равно " на равнищата отпреди пълномащабната съветска инвазия в Украйна, заяви министърът на инфраструктурата Олександър Кубраков.


През последните шест месеца от тези пристанища през краткотрайния черноморски кулоар на Украйна са изнесени над 20 млн. метрични тона товари, заяви " Укринформ ".

Транспортният маршрут беше открит през август 2023 година, седмици откакто едностранното преустановяване на договорката за черноморското зърно от страна на Русия заплаши опцията на Украйна да изнася продукцията си.

Според Кубраков 661 кораба са изнесли товари в 32 страни по света. От 20-те милиона метрични тона 14,3 милиона метрични тона са селскостопански артикули, създадени от украинските фермери.

Предстои в пристанищата да дойдат още 104 кораба, които ще изнесат над 3 млн. тона товари, сподели Кубраков.

Първоначално коридорът беше отворен, с цел да разреши излизането на кораби, които са закотвени в украинските черноморски пристанища от февруари 2022 година насам.

Оттогава той се трансформира в маршрут за експорт на украински артикули като зърно и метал. Украйна е огромен производител на селскостопански артикули и нейните доставки играят клитична роля за изхранването на страните по света. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР