През месец септември разпространението на вируса в България спадна до

...
През месец септември разпространението на вируса в България спадна до
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: В опита си да бъдат интересни мои колеги говорят глупости

 " През месец септември разпространяването на вируса в България спадна до едно от най-ниските равнища в Европейския съюз. Това докара до неглижиране на ограниченията. Маските потвърдиха, че са ефикасни. Няма една научна публикация срещу тях. С идването на зимните месеци се чака увеличение на броя инфектирани в страната ". Това изясни шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

25 заболели на 100 хиляди души е границата, която е рискова и не би трябвало да бъде премината, добави той.

По негово мнение ограниченията за извършване на покупки по магазините се съблюдават най-добре в София. Той разяснява и обстановката в учебните заведения и дали чака да има напълно затворени такива.

" Не чакам да има затворени учебни заведения, в случай че хората престанат безочливо да показват неносенето на маски. Най-големият риск за болест е затворено помещение, с диалози на всеослушание или пеене ", безапелационен бе проф.Кантарджиев. Той посочи, че поради положителните ограничения в този момент като безусловно число смъртността от ковид е по-малка от тази от грипа, само че в случай че нямаше маски, отдалеченост и стерилизация, нямаше да е по този начин.

Проф. Кантарджиев коментира и работата на Националния действен щаб през последните месеци.

" Винаги сме работили интензивно – това, че беше в тишина, считам беше в интерес на обществото. Ангажиментите ни са да даваме оферти въз основата на теоретичен разбор ". Така проф. Тодор Кантарджиев разяснява новината, че брифингите за ковид се завръщат – един път седмично. И добави – броят на инфектираните с COVID-19 пораства.

По думите му, през тази седмица всяка РЗИ ще получи разбор по какъв начин се развива пандемията по области и при какви прагове на заразяване какви стъпки да се подхващат. Съответно, регионалните щабове ще вземат решение какво да се прави – по места, а не да има общо затваряне да вземем за пример. Ако има над 25 заболели на 100 000 население за 14 дни, това би трябвало да ни държи нащрек – т.е. по 1500 заболели на седмица, посочи професорът

" Хората над 65-годишна възраст, тези с хронични болести и болните от рак са най-уязвими и би трябвало да внимават повече ", добави той.

.

На финала той още веднъж сподели, че COVID-19 не би трябвало да се подценява. Отправи рецензия, че в опита си " да станат забавни " негови сътрудници приказват нелепости.

" Ма, извинявайте, за жалост, лекари приказват такива неща, че ми е мъчно да обясня по какъв начин може доктор да приказва такива нелепости ", съобщи Кантарджиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР