През месец октомври експертите от Регионалната инспекция по околната среда

...
През месец октомври експертите от Регионалната инспекция по околната среда
Коментари Харесай

РИОСВ – Пловдив извърши близо 150 проверки през октомври

През месец октомври специалистите от Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) направиха 147 инспекции на 110 обекта, реагираха на 49 сигнала и тъжби и сформираха 14 акта на извършители на екологичното законодателство.

Засилено внимание в контролната активност през месеца бе фокусирано към положението на въздуха, като тази тематика е от изключителна значимост за територията на област Пловдив, изключително със започването на отоплителния сезон. Най-много са откритите извършители на Закона за чистотата на атмосферния въздух през октомври. Девет акта са получили индустриални сдружения, които не са спазили условията да дават на екоинспекцията информация и доклади за активността си или не са провеждали лични периодически измервания на концентрациите на нездравословни субстанции, изпускани в атмосферния въздух от индустриалните им мощности.

            Четири акта са формирани на юридически лица, за които е открито, че са нарушили условията на Закона за водите – измежду тях са хотел с ресторант и завод в община Родопи, център за търговия, сервиз и ремонт на кари и почистваща техника в с. Бенковски, две винарски мазета в Съединение и Перущица. След извършен мониторинг е открито, че те са надвишили нормите за допустимото наличие на нездравословни и рискови субстанции в отпадъчните води, избрани в разрешителните им за заустване на отпадъчни води.

Акт е връчен и на физическо лице от село Първенец, общ. Родопи, за нарушаване на наредбите на Закона за биологичното многообразие. До това се е стигнало, откакто специалистите на екоинспекцията са открили изсичане и премахване на дървесна растителност и унищожаване на повърхностния почвен пласт в поземлени парцели,  попадащи в рамките на предпазени зони от мрежата „ Натура 2000 “, без да е извършена изискуемата процедура по оценка за съгласуемост с предмета и задачите на предпазените зони.

През месеца специалистите са разгледали и направили нужните процедури по оценка на въздействието върху околната среда за импортирани в инспекцията 256 капиталови оферти, проекти, стратегии и планове.

За да насочи вниманието на жителите, локалните администрации и бизнеса, Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив продължава осведомителната акция, обвързвана с отговорността за запазване на атмосферния въздух и аргументите за замърсяването му.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР