През месец май Николай Бодуров ще стане на 38 години.

...
През месец май Николай Бодуров ще стане на 38 години.
Коментари Харесай

Бодуров: Пирин ще създаде проблеми на лидерите

През месец май Николай Бодуров ще стане на 38 години. 2023-та бе тежка за него, тъй като бе задраскан в родния Пирин от двама към този момент някогашни треньори на отбора - Христо Янев и Иво Тренчев. В момента обаче някогашният национал се радва на доверието на украинския експерт Олександър Бабич. Централният бранител постоянно е забавен събеседник, тъй като споделя това, което мисли. Ето какво сподели той пред " Тема спорт ":

Николай, от лятото до зимата толкоз по-силен състезател ли стана, та от отписан стартира да играеш постоянно?

- Не, същият съм си. Аз си показвах тези неща и тогава. В интерес на истината в никакъв случай не съм се скатавал на тренировки и съм се готвил съществено. Въпросът е, че предходният треньор (б.а. - Иво Тренчев) не разчиташе на мен. Казваше, че съм на години, че не мога да оказа помощ. А аз бях сигурен, че мога да го направя. И му го споделих 10 пъти, още повече като знам какво е равнището на шампионата и по какъв начин се чувствам физически. Просто не искаше да разчита на мен.

На персонално отношение ли го отдаваш или единствено на възрастта?

- Не знам на какво. Виждаше ме по какъв начин се сготвям, по какъв начин се показах в контролите през лятото. Но имаше някакво предрешение. А и съгласно мен имаше и странични фактори. А дали е било персонално? Не мога да разясня. Аз преди този момент с този човек съм бил на " Здравей - здрасти ", въпреки всичко сме от един град, не сме имали някакви пререкания. Просто пристигна преднамерен.

Водихме диалози като огромни хора, само че очевидно по този начин беше решил. В интерес на истината той първоначално ме взимаше в групата, само че единствено пътувах с тима по всички страни, без да ме пуска, макар че търсеше централен бранител. И в един миг му споделих, повече да не ме поставя в групата, тъй като му видях отношението. Това беше.

В момента доказваш, че не си черна овца, тъй като и по-предишният треньор на Пирин Христо Янев в един миг те беше задраскал. Така ли е?

- Да. Казвал съм, каквото имам за този човек, на който не желая да загатвам името. Радващо е, че отидохме във Враца тази пролет и ги бихме. Има си Господ, гледа и знае какво да стане. Но той не е за коментиране - на едни хора приказва едни неща, на други - напълно разнообразни. Той е прочут във футболната общност какъв човек е. Дотук по тематиката.

Ще резервира ли Пирин мястото си в елита?

- Вярвам! Даже съм изцяло сигурен за това нещо. Просто би трябвало да побеждаваме допълнително дуели. Доста хиксове ни се насъбраха. Да, някои от тях бяха с огромна стойност. Но въпреки това, изпуснахме да бием Хебър (1:1) вкъщи. Да, топка е и се случват такива неща, само че въпреки това, трите точки бяха с изключително огромна тежест.

Отборът играе мощно на открито - не е позволил турнирна загуба напролет. У дома обаче резултатите куцат. Защо?

- Коментирахме с момчетата, че като посетители ни се получават повече нещата. В последна сметка обаче би трябвало да взимаме точки, без значение на кой стадион го вършим. Вкъщи е по-трудно, тъй като се допуска, че би трябвало да спечелиш. А с цел да се случи това, е нужно повече да градиш, да създаваш положения. Радващо е, че вършим обстановки, само че пък въпреки това, много пропущаме на този стадий. Важно е да стартираме да вкарваме. А и да резервираме суха мрежа. Защото позволяваме обикновени попадения. Да не се връщаме към мача с Левски, тъй като ме е гняв, като приказвам за него. И то не тъй като бе против сините, а тъй като изпуснахме най-малко точка. А в случай че биеш Левски, ЦСКА или Лудогорец, самочувствието на момчетата ще стане напълно друго. За жал, не успяхме против сините, само че пък след това се радвахме против Ботев Враца. Обнадежден съм, че успехите предстоят.

Сега ви следва домакинство на последния Етър, което мнозина считат, че ще вземете. После обаче идва поредност от 4 доста тежки мача - със Славия, Лудогорец, ЦСКА и Черно море. От тях ще вземете ли точки?

- За Етър се считало... Домашни сметки на пазара не излизат по принцип. Това го знаете. Смяташе се, че и Хебър (1:1), които бяха с човек по-малко, ще победим, само че виждате какво се случи. Ще е мъчно против Етър, само че се надявам да победим. Този тим не печели, само че в полза на истината не играе толкоз неприятно, каквито са резултатите му. А що се касае за дуелите по-късно, убеден съм, че от всеки можем да вземем точки. Повтарям го на всички в съблекалнята. Казал съм, че в България, в случай че играеш дисциплинирано и тактически вярно, можем да стигнеш до тъждество, без значение против кой играеш. В това съм 100 % сигурен. Дори и против Лудогорец, освен това без значение дали в Благоевград или в Разград. Пирин го потвърди и в последните години два пъти ги победихме като посетители. Можеш да го правиш и против Левски или ЦСКА. Във всеки дуел излизам за три точки, а не за една. Това ми е мисълта и настройката, а какво ще стане, е Божа работа. Ако виждам да изкарам " хикс ", ще изгубя. Така ме е научил животът. Ако би трябвало да съм почтен, мисля, че един от първите три тима в класирането ще го ударим. Да не кажа, че ще е повече. Някой ще изреве от нас, сигурен съм.

Какво промени украинският треньор Олександър Бабич?

- Най-важното е, че сподели отношение към всичките момчета. При него има значение кой по какъв начин тренира. При предходния треньор нямаше. Играеха единствено 12-13 индивида. За да влезеше някой друг, трябваше различен да е блъснал гръм. Нямаше значение по какъв начин тренира, отношението към множеството момчета беше извънредно. Хайде, аз съм видял много неща, само че има млади футболисти, на които това им въздейства ужасно... Наистина беше извънредно. А Бабич сега демонстрира, че който тренира съзнателно, ще играе. И в мачовете е дал късмет на много момчета. Които към този момент имат мотивацията да се готвят като хората.

Това проличава и извън - Иван Тасев е по-уверен, Полонский, който пристигна от аматьорски тим, също загатва качества.

- Да, има гений момчето и има предпочитание да се развива. Но това се отнася за всички при новия треньор. Хубаво е, че желаят да се демонстрират, да изпъкват. Хубаво ще е Бабич да развие някой, който по-късно да премине в по-добър тим. Но несъмнено в този момент всички имат вяра, че ще получат късмет, което при предходния треньор го нямаше.

Иван Тасев е контрактуван за ЦСКА. Като някогашен състезател на армейците какво би му споделил? Как би трябвало да подходи, с цел да успее в огромен тим?

- Казвам му всеки ден едно и също - да има вяра в себе си и да тренира съществено. Той се готви на равнище, показва се по същия метод. Но особено за Левски и ЦСКА е необходим темперамент. За да си сполучлив в тези тимове, душeвността ти би трябвало да е бетон

Ясно е, че с цел да стигнеш до такава степен, имаш качества. Защото си ги разкрил, с цел да те вземат. Но доста хора, като отидат на " Армията ", на " Герена ", ги смазват ситуацията и упованията. Защото там има аудитория, рецензия. И много момчета не съумяват да покажат това, което са. За да го създадат, би трябвало да устоиш душевен. На Иван му споделям да тренира, да има вяра в себе си, да не се тормози. Всеки ден би трябвало да е на най-много. Друга формула за триумф няма, най-малко аз не знам.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР