През месец май експертите на Регионалната инспекция по околната среда

...
През месец май експертите на Регионалната инспекция по околната среда
Коментари Харесай

РИОСВ – Пловдив извърши 144 проверки и състави 13 акта на еконарушители

През месец май специалистите на Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) са направили 144 инспекции за съблюдаване на екологичното законодателство и са съставили 13 акта за административни нарушавания.

Установени са нарушавания на Закона за чистотата на атмосферния въздух от страна на трима оператори на климатично съоръжение, които не са поддържали досиетата на оборудването с настояща и правилна информация в тях или пък не са показали пред екоинспекцията годишен доклад за осъществяваните действия с съоръжение, съдържащо флуорсъдържащи парникови газове.Екоинспекторите са връчили акт на притежателя на плантация за угояване на говеда в с. Боянци, който не е извършил обещано от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив наставление за даване на изискана документи за животновъдния обект. Бетоновъзел в гр. Асеновград също е направил нарушаване, като не е уведомил за възникването на случай в обекта, довел до изпускане в атмосферния въздух на прахообразни субстанции. Изпратена е покана за сформиране на акт по отношение на открити нарушавания по сигнал за замърсяване на въздуха с прахообразни субстанции от активността на завод за преправка на оризова арпа в с. Цалапица.

Извършените инспекции през месеца, реализирани с пробонабирания на пречистени отпадъчни води специалистите установяват от ден на ден нарушавания, свързани с реализиране на самостоятелните емисионни ограничавания, заложени в разрешителните за заустване, както и усложнения на операторите във връзка с поддържане на пречиствателните станции за отпадъчни води в положително техническо експлоатационно положение. Нарушения на Закона за водите са открити от две млекопреработвателни предприятия в селата Ведраре и Домлян, община Карлово. Констатирано е нарушаване на дружество за преправка на риба и рибовъдна база в село Войнягово, община Карлово в отклоняване на самостоятелните емисионни ограничавания, заложени в разрешителното за заустване. Акт е формиран и на община Стамболийски заради заустване на отпадъчни води от канализационната система в река Марица, без за това да има издадено позволение.

При осъществените 96 инспекции по повод съблюдаване условията за ръководство на отпадъците, екоинспекторите също са открили нарушавания, за което са съставили 4 акта. Фирма в Пловдив не е изпълнила наставление за осъществяване на подредба на боклуци и правене на работни листове. Дружество в село Първенец ще бъде глобена за осъществяване на действия по събиране и превозване без регистрационен документ, а жител е получил акт за осъществяване на нерегламентирани действия с излезли от приложимост моторни транспортни средства. През месеца акт е бил формиран на кмета на Стамболийски за непредприемане на ограничения и допускане на замърсяване с боклуци.

През месец май са постъпили 17 тъжби и 37 сигнала на „ зеления телефон “ на екоинспекцията, на които е реагирано навреме. Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив се е самосезирала след информация от медиите за терзания на поданици на с. Белащица от придвижването на камиони, пренасящи материал от кариерите над селото и е осъществила ексклузивен надзор в обитаемото място, с цел да наблюдава дали има нарушавания на екологичното законодателство.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР