През месец май 2023 г. от РИОСВ – Благоевград са

...
През месец май 2023 г. от РИОСВ – Благоевград са
Коментари Харесай

През май експертите от РИОСВ – Благоевград са извършили 98 проверки на 73 обекта

През месец май 2023 година от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Благоевград са осъществени общо 93 инспекции на 73 обекта, като 21 броя от инспекциите са изключителни – 3 броя по тъжби и сигнали, 3 броя за инспекция на наставления, 1 брой по постъпила информация с съобщение за капиталово предложение и/или различен метод и 14 броя по заповеди и писма на Министерство на околната среда и водите и други институции.

В рамките на осъществения надзор през месеца са дадени 28 наставления за премахване на установени несъответствия и предприемане на ограничения.
За интервала са постъпили 12 броя тъжби и сигнали, по които са подхванати съответните ограничения, а сигналите отвън компетентността на Регионална инспекция за опазване на околната среда са препратени за решение от съответните способени органи, за което са известени жалбоподателите.

Съставени са 3 броя акта за определяне на административно нарушаване (АУАН). За осъществено нарушаване на Закона за водите за заустване на отпадъчни води, образувани от активността на обект за произвеждане на вино, в р. Логодажка, без нужното за това позволение по реда на същия закон. За осъществено нарушаване на Закона за ръководство на отпадъците от кмет на община, изразяващо се непредприемане на ограничения за попречване изхвърлянето на боклуци след сигнал за нерегламентирано замърсяване с боклуци в землището на с. Горно Дряново, община Гърмен. За осъществено нарушаване на Закона за чистотата на атмосферния въздух от сдружение, експлоатиращо автосервиз в с. Лешница, общ. Сандански, изразяващо се в неспазване условията за осъществяване на емисионен надзор – лични периодически измервания на излъчванията на нездравословни субстанции, изпускани в атмосферния въздух след камера за нанасяне на покрития върху коли и елементи от коли.

Издадени са три наказателни постановления (НП). Национален парк, с което е наложена санкция по ЗУО на физическо лице за осъществен трансграничен транспорт на неопасни боклуци от Гърция за България без нужната документи. Национален парк, с което по реда на Закона за запазване на околната среда е наложена имуществена глоба в размер на 2000 лв. на сдружение, което не е изпълнило обещано наставление. Национален парк, с което по реда на Закона за водите е наложена имуществена глоба на сдружение за заустване в р. Струма на отпадъчни води в отклоняване на нормите за позволена степен на замърсяване, избрани с издадено разрешителното.

Сключени са две съглашения за привършване на административнонаказателното произвеждане по открити нарушавания на Закона за водите и Закона за чистотата на атмосферния въздух.

Пълният текст на месечния доклад е оповестен на интернет страницата на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Благоевград в секция Контролна активност.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР