През месец май 2020 г., след изтичане на обявеното извънредно

...
През месец май 2020 г., след изтичане на обявеното извънредно
Коментари Харесай

Над 295 хил. регистрирани безработни през май

През месец май 2020 година, след приключване на оповестеното изключително състояние, броят на почналите работа безработни лица внезапно набъбна – от 1 124 лица среднодневно за седмицата преди 13 май – на 1 634 лица среднодневно през последната седмица на месеца (ръст с 45,4%).

Така, общият брой постъпили на работа безработни доближи в края на месеца 25 709, като 93.9% от тях са устроени в действителната стопанска система. Други 252 търсещи работа лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите също посредством бюрата по труда са намерили своето ново работно място през май. По данни на Агенцията по заетостта сравнението с месец май 2019 година пък регистрира растеж на почналите работа безработни през тази година с 25,2%. Този растеж се дължи на първо място на устроените на първичния пазар. Според статистиката на Агенцията най-вече са почналите работа на първичния пазар през месеца в секторите хотелиерство и ресторантьорство – 25,8%, преработваща индустрия – 17,0%, търговия, ремонт на коли и т.н – 13,5%, селско, горско и рибно стопанство – 8,4%, строителство – 6,8%, превоз, депозиране и пощи – 3,0% и други

През месец май Агенция по заетостта регистрира брой на записаните безработни в бюрата 295 453, като по отношение на април те са с 2 643 повече или следим лек растеж от 0,9%. Увеличение се следи и по отношение на същия месец на 2019 година, което е с 68,4% или с 120 054 лица.

Равнището на записана безработица в страната през май е 9.0%. Сравнението на месечна база демонстрира нарастване от 0.1 процентни пункта, а на годишна база нарастването е с 3.7 процентни пункта. 

За прилагане на посредничеството и услугите на бюрата по труда през май са се записали нови 31 672 безработни лица. Освен тях, други нови 362 души от групите на търсещите работа заети, учащи, и пенсионери, също са се записали в Агенцията по заетостта.

Повече от 1 600 са задействаните за търсене на работа в бюрата по труда посредством отдалечените услуги на Агенцията единствено през месец май. Въпреки рестриктивните мерки на изключителното състояние и изключителната епидемиологична конюнктура в страната, продължава разнообразяването на инструментариума за привличане и по-бързо устройване на пазара на труда на неактивни лица, т.е. неработещи, неучещи и нетърсещи работа или образование лица, с фокус към младежите.

Работа на субсидирани работни места са почнали 1 573 лица от рисковите групи – 1 186 по стратегии и ограничения за образование и претовареност и 387 – по схеми на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ”.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през май са 15 034, като 83.3% от тях са в частния бранш. Най-голям дял свободни работни места са декларирани в преработващата индустрия (26.3%), хотелиерство и ресторантьорство (19.5%), търговията, ремонта на коли и мотоциклети (11.6%) държавно ръководство (7.5%), селско, горско и рибно стопанство (7.1%), и строителство (5.4%).

Най-търсените специалности през този месец са: личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); квалифицирани служащи по произвеждане на храни, облекло, дървени изделия; служащи в добивната и преработващата индустрия, строителството и транспорта; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; служащи в селско, горско и рибно стопанство; продавачи; водачи на МПС и преносими съоръжения; личен състав, полагащ грижи за хората; личен състав, осигуряващ отбрана и сигурност и др.  
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР