През месец март тази година се очаква да започне наи-дългата

...
През месец март тази година се очаква да започне наи-дългата
Коментари Харесай

800 км на ски през Арктика

През месец март тази година се чака да стартира наи-дългата независима българска полярна експедиция, предприемана до момента. Маршрутът й минава през диви планински раиони на три страни: Швеция, Финландия и Норвегия, и е с дължина към 800 км. Експедицията е независима и опитът за реализирането й ще бъде изработен от фотографа и гид на арктически завършения Владо Донков. Той ще би трябвало да измине цялото разстояние самичък, на ски, дърпаики в шейна нужните му 85 кг екипировка, храна и техника.

Експедицията стартира от географската широчина на Северния полярен кръг в Лапландия, продължава из безбрежната тундра, през замръзнали езера и върхове и приключва на нос Нордкап – наи-северната точка на Европа.

Очаква се дългото пресичане на Арктика да отнеме на Владо Донков към месец, през които тои ще е изложен непрекъснато на температури сред -15 и -40 градуса, мощни ветрове и снеговалежи. В шеината си тои ще носи всичката му нужна храна, а вода ще добива посредством размразяване на сняг и лед.

Експедицията поставя начало на полевата работа на новосформираната от Владо Донков Фондация " Откриватели ". Тя ще среща български възпитаници онлаин и онлайн с хора, избрали ексцентрични специалности и ще оказва помощ на учителите със събиране на забавно образователно наличие от разнообразни краища на света. В екипа на фотографа вземат участие учени от Българска академия на науките, географи, биолози, бизнесмени и хора на изкуството с интернационален опит. По време на експедицията ще има включвания онлайн от Арктика в класни стаи в страната.

" За мен полярните експедиции, и изключително дългите такива, са наи-добрият метод да схвана до каква степен стигат човешкият капацитет и силите ни. Някои от тези експедиции са мои фантазии от над 10 години, а фактът, че към този момент мога да споделям тези фантазии в действително време с деца из цялата страна, ме стимулира още повече. Ако има една същинска тайнственост, която ме вълнува, това е тематиката за човешкия капацитет – и до момента не съм разкрил по-добър метод да я проучвам от дългите полярни експедиции. " – споделя Донков, за който това ще бъде двадесетото пътешестване в полярните раиони за последните 10 години.

Фотографът и приключенец досега е прекарал близо две години в Арктика, като някои от предходните му експедиции включват дълги зимни преходи през Лапландия и Норвегия, два месеца из Южна Гренландия, водене на ветроходни експедиции в северните и южните полярни раиони.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР