През месец март експертите на Регионалната инспекция по околната среда

...
През месец март експертите на Регионалната инспекция по околната среда
Коментари Харесай

РИОСВ-Пловдив извърши 115 проверки за спазване на екозаконодателството през март

През месец март специалистите на Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) са направили 115 инспекции, като 37 от тях са изключителни. Най-голямата част от тях са по повод спазването на законодателството в региона на ръководство на отпадъците (42 проверки), биологичното многообразие (34) и водите (20).

За интервала са постъпили 44 тъжби и сигнали, като на всички тях реагирано навреме. В рамките на извършения надзор са дадени 14 наставления за премахване на открити нарушавания. Констатирано е, че от дадените 16 наставления от предишен стадий на инспекциите няма неизпълнени.

Експертите на екоинспекцията са съставили 6 акта – всички за нарушавания във връзка с осъществяване на действия по събиране, запазване и отнасяне на боклуци. Актовете са връчени на три физически лица за несъблюдение на обещано наложително наставление за разчистване на нечист терен, на две сдружения в Асеновград и Садово за нарушавания в отчетността на отпадъците според условията на закона, както и на общинско дружество от гр. Стамболийски за нерегламентирано изхвърляне на боклуци.

Издадени са и 6 наказателни постановления, с които на нарушителите на Закона да запазване на околната среда, Закона за ръководство на отпадъците и Закона за водите са наложени наказания и санкции в общ размер на 16 000 лв.. Общо събраните суми от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив по наложени санкции и наказания през март са 18 000 лв..

Активна е активността по повод съблюдаване условията на Закона за биологичното многообразие. През месеца е тестван зоомагазин в гр. Пловдив за търговия със застрашени типове от дивата флора и фауна според спогодба CITES. Осъществен е надзор върху противозаконната търговия със предпазени растителни типове и надзор върху предпазени територии и предпазени зони. Извършени са планови инспекции на предпазена околност " Нощувка на дребен корморан " и на предпазена зона от мрежата Натура 200 " Марица-Пловдив ", при които не са установени нарушавания на режимите, избрани със заповедите за оповестяването им. Извършена е инспекция по сигнал за сеч на дървесна растителност в поддържан резерват " Изгорялото гюне “. След получени сигнали в Спасителния център за диви животни – гр. Стара Загора са изпратени за лекуване сокол, орел и водоплаваща птица. Проведена е и комисия за установяване на вреда от кафява мечка за нахлуване върху кон в землището на с. Васил Левски, общ. Карлово.

През месеца е извършен Експертен екологичен съвет, на който е прегледан Докладът за екологична оценка за изменение Общ организационен проект на Община Пловдив. След решение на съвета, шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив е издал решение, с което отчетът се връща за допълнение и преправяне.

Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив организира дейна информационно-образователна акция по случай Световния ден на водата – 22 март. Самостоятелно и в партньорство с други държавни, общински и неправителствени организации бяха осъществени 7 начинания за повишение на екологичното схващане.

За обезпечаване на публичен достъп и гласност на информацията за интервала са оповестени 351 документа на интернет страницата на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР