През месец април 2019 г. министрите на здравеопазването на Р

...
През месец април 2019 г. министрите на здравеопазването на Р
Коментари Харесай

Кирил Ананиев се срещна с румънския си колега Сорина Пинтея

През месец април 2019 година министрите на опазването на здравето на Р България и Р Румъния ще подпишат ново Споразумение за съдействие за достъп до дейно лекуване, което ще бъде от изгода на жителите на двете страни при нужда от медикаменти и здравна грижа.

До тогава министерствата ще изработят текстовете, които да подобрят Споразумението от края на 2016 година и да регистрират динамичността на настоящето положение на опазването на здравето в международен мащаб. За това се договориха министър Кирил Ананиев и министърът на опазването на здравето на Румъния Сорина Пинтея, която е на работно посещаване у нас по покана на българския си сътрудник, отправена през юли, когато Кирил Ананиев посети северната ни съседка. Министър Сорина Пинтея пое ангажимент да даде на България цялата законова рамка на румънската страна, която регламентира потреблението на въздушен и наземен превоз за незабавна здравна помощ.

В Букурещ работи Оперативен център за незабавни обстановки, който съставлява сполучлив интегриран модел, включващ действия по гражданска отбрана, незабавна здравна помощ, пожарна сигурност, дейности при бедствия, повреди и произшествия. Министър Ананиев уточни, че е впечатлен от румънския модел и има желание да го приложи за възстановяване на въздушния и наземния превоз за незабавна здравна помощ и у нас.

За тази цел ще бъде квалифициран стандарт, който ясно да указва в кои случаи по какъв начин да се работи. Когато министерството е готово с предложенията, които ще стъпят и на румънския опит, министър Ананиев ще ги показа пред сътрудниците си в Министерския съвет.

Двамата министри разискаха и миналото българско председателство на Съвета на Европейския съюз, като министър Ананиев показа опита, който страната ни натрупа през този интервал. Румъния поема председателството при започване на 2019-та година и от месеци работи интензивно в тази посока, разяснява министър Пинтея. Приоритетите в бранш опазване на здравето, които страната е определила, са: антибактериална устойчивост, ваксини, достъп до новаторски лекарствени артикули и електронно опазване на здравето.

„ Най-важното е да бъдете почтен медиатор в връзката с държавите-членки на Европейски Съюз “, това е главният съвет, който българският здравен министър насочи към румънския си сътрудник. Трансплантацията на органи, и особено на бял дроб, бяха във фокуса на диалозите сред двамата министри, защото и България и Румъния имат сходни проблеми в тази област. Северната ни съседка също е асоцииран член на Евротрансплант и в Румъния казусът с неналичието на донори е голям. Румънският здравен министър изясни, че с цел да решат казуса са стартирали Национална трансплантационна стратегия, която да работи с координаторите по места.

В ход е и акция за поощряване на донорството. Сменили са и управлението на организацията, която ръководи процесите, свързани с трансплантациите. Предвидили са и законова смяна за облекчение на донорството, която до две седмици ще бъде направена.

Румъния към този момент реализира съдействие с непознати експерти по трансплантации. Министър Ананиев показа, че същите стъпки е подхванала и България, с цел да се оправи с неналичието на донори и да обезпечи опция за трансплантация на нуждаещите се български жители.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР