През май-юни може да се проведе референдум, на който жителите

...
През май-юни може да се проведе референдум, на който жителите
Коментари Харесай

Референдумът за присъединяване на Южна Осетия към Русия може да е още през май

През май-юни може да се организира референдум, на който жителите на Южна Осетия да се изкажат по въпроса за присъединението към Русия.

Това мнение показа пред ТАСС Виктор Водолацки, първи заместник-председател на комисията на Държавната дума по въпросите на Оперативно-наблюдателно дело, евразийската интеграция и връзките със сънародниците.

Вчера президентът на Република Южна Осетия Анатолий Бибилов съобщи, че страната ще предприеме законови стъпки, с цел да стане част от Руската федерация в близко бъдеще. Както сподели прессекретарят на републиканския глава Дина Гасиева, процедурите ще приключат след президентските избори, които ще се проведат на 10 април.

" Мисля, че на 10 април, когато ще се проведат изборите за президент на републиката в Южна Осетия, към този момент ще са ясни датите за референдума ", сподели Водолацки. " След изборите и полагането на клетва от президента, той ще извърши тази процедура. Мисля, че няма да отнеме доста време - май-юни ".

Водолацки назова присъединението към Руската федерация " фантазия на доста поданици на Южна Осетия от 2008 година, когато републиката беше подложена на експанзия от Грузия под управлението на Михаил Саакашвили ".

На 26 август 2008 година Русия призна суверенитета на Южна Осетия и Абхазия, а водачите ѝ неведнъж заявяваха през годините, че това не предстои на преразглежданеи.

Тбилиси обаче отхвърля да признае независимостта на републиките.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР